23. september 2018
Knud Erik Hansen forpassede ikke chancen for at inddrage frivilligheden i netop Faxe Kommune i sin åbningstale.
Knud Erik Hansen forpassede ikke chancen for at inddrage frivilligheden i netop Faxe Kommune i sin åbningstale.
Foto: Kasper Nørgaard Hansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det skal være for borgernes skyld - ikke for kommunens

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det skal være for borgernes skyld - ikke for kommunens
Opdateret 31. oktober 2013 kl. 13:31
Faxe - 31. oktober 2013 kl. 09:37
Af Kasper Nørgaard Hansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Haslev/Faxe Kommune: Dorthe Gotthardsen fra kompetencecentret Marselisborg sagde det egentlig meget præcist og sammenfattende: Dét som i sin essens er det vigtigste i forholdet mellem foreningslivet og de offentlige myndigheder:

- Der er stort set ingen mennesker, der går ind i frivilligt arbejde for at gøre noget for kommunen. Det går ind til opgaven for at gøre noget for borgerne.

På dén måde fik hun på venlig, men bestemt vis sendt en lille huskekage ud til alle de kommunale repræsentanter, der var til stede på Haslev Seminarium mandag aften: Fra Sorø, Guldborgsund, naturligvis Faxe - og mange andre kommuner var de kommet for at være med i dette tredje ud af fem »kickoff«-møder for det nye, nationale frivilligcharter, som det hedder.

En slags national »pagt« mellem det offentlige og de frivillige organisationer, foreninger og enkeltpersoner landet over. Uden at skulle gå i grundige detaljer omkring chartret, så lyder de fire overordnede punkter således: 1) Vi vil demokrati, dannelse og livsudfoldelse 2) Vi vil gensidig forståelse, tillid og respekt 3) Vi vil medborgerskab og mangfoldighed 4) Vi vil arbejde sammen.

Ikke en spareøvelse

Faxes borgmester Knud Erik Hansen var også blandt deltagerne i mødet, og for ham er foreningslivet i kommunen - og dermed frivilligheden - af meget stor værdi:

- I Faxe Kommune, som består af 35.000 borgere, har vi 15.000 som er organiseret i foreningslivet på den ene eller anden måde. Det er et tal, jeg er meget stolt af, siger han. Og tilføjer så:

- Når vi indgår dette charter - som i visse tilfælde giver mere ansvar ud til foreningerne, så er det altså ikke et spørgsmål om, at vi skal spare medarbejdere i kommunen. Det handler om, at det frivillige Danmark på visse områder kan løse opgaverne bedre end det offentlige.

Henriette Øland fra den nationale udgave af Frivilligrådet forklarer endvidere, at det første frivilligcharter blev lavet tilbage i 2001 - men at der er sket rigtig meget siden da:

- Særligt de sidste 3-4 år har vi mærket en stærkt stigende interesse for frivilligt arbejde. Ikke mindst fra kommunernes side, som i stigende grad samarbejder med de frivillige. Så vi mener, at tiden er rigtig til at implementere det nye charter, siger hun.

Og hendes ord bakkes op af helt konkrete og dugfriske tal fra Hans Stavnsager, som er konsulent i Center for Frivilligt Arbejde:

- 1,8 millioner danskere udøver frivilligt arbejde i en eller anden form. Mens der på landsplan er 100.000 frivillige foreninger. Så når vi arrangerer sådanne dialogmøder, så er det ikke bare for sjov, supplerer han.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk