19. februar 2019
Store smil i cykelprojektugen på Lyngholmskolen.
gallery icon

Se billedserie

Store smil i cykelprojektugen på Lyngholmskolen.
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Begejstring på to eller flere hjul

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Begejstring på to eller flere hjul
Furesø - 31. august 2013 kl. 06:00
Af Jimmy Rømer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Furesø: Opfindsomheden har nærmest været håndgribelig i den uge, Lyngholmskolen har haft et undervisningsprojekt om cykler. I hvert fald var der adskillige cykelmodeller, man simpelthen ikke kunne lade være med at røre - for fantasien havde fået fuld skrue for de elever fra 6. klasse, der havde deltaget.

Idékvinden bag projektet er Furesø Kommunes klimaprojektleder Lene Wagner Hartmann, og hun synes også, at resultatet af lærerne og elevernes anstrengelser har været imponerende.

- Ideen blev afprøvet i 2011 i forbindelse med en featureuge på Lyngholmskolen, og det blev fulgt op af en række evalueringer og nye påfund. Der var selvfølgelig fødselsvanskeligheder, men der er luet ud i vanskelighederne, og vi havde i april et lignende cykelprojekt på Solvangskolen, som var en succes, forklarer Lene Wagner Hartmann.

I denne omgang har eleverne på Lyngholmskolen arbejdet med tre temaer: Kost, værksted og motion. I modsætning til i 2011 var eleverne denne gang delt op i små hold med hver maksimalt fire deltagere - og det har givet stort udbytte.

I kostafdelingen har eleverne udfærdiget kostplaner, hvor alle er kommet med egne forslag. Det har resulteret i et hæfte med blandt andet opskrifter. Eleverne fortæller samstemmende, at projektugen har været lærerig og fuld af nye oplevelser. Man har lært om for eksempel vægttab, kalorieindtag og kostråd.

Enkelte har forsøgt at få opskrifterne til at fungere derhjemme, og i det hele taget kan eleverne varmt anbefale andre skoler at arrangere en lignende projektuge.

Begejstringen er også stor i cykelværkstedet. Her har Ilhan og kammeraternes fantasi haft frit spil.

- Det har været en god uge, og jeg har lært rigtig meget om at skille og samle ting. Vi har arbejdet med en tandem, og det startede med en række tegninger, som vi har måtte lave om flere gange. Jeg kunne godt tænke mig at få cyklen med hjem, men det går jo ikke, for vi har været flere om at lave den, fortæller Ilhan fra 6. z.

Det er ikke kun drenge, der har slået folderne i cykelværkstedet. Nanna og Johanne fra 6. z har haft en skøn uge.

- Min far hyggede sig med at lave en scooter, og jeg hjalp til. Så jeg ville selvfølgelig gerne være i cykelværkstedet. Vi har lært rigtig meget om forskellige ting, og lærere har været hjælpsomme og tålmodige, selv om de også har skældt ud, når vi har rodet for meget, siger Nanna.

Lært meget

- Nogle gange har vi været ved at opgive det hele, når det har været svært at finde de rigtige skruer og ventiler, men det har været en god uge, og andre klasser kan også lære meget af det her, tilføjer Johanne.

På motionsholdet har Andreas fra 6. z deltager.

- Vi har blandt andet lavet slalombane, spillet basketball, hockey og fodbold på cykler, og vi har cyklet om kap på 100 meter. Det har været en sjov uge, og jeg elsker at cykle, selv om jeg måske ikke ligefrem bliver cykelrytter, siger Andreas.

Lærer på Lyngholmskolen, Jørgen Doctor, var med i featuren i 2011, og han er imponeret over elevernes formåen.

- Det har været fantastisk at se udviklingen i projektet fra 2011 og til nu. Eleverne har været dejlige, og lærerne har knoklet hårdt hele vejen, samtidig med at Lene Wagner Hartmann har leveret et flot stykke arbejde, siger Jørgen Doctor.

Projektet har været udviklet af blandt andre cykelstalden.dk, Aalborg Universitet, Vejdirektoratet og Bicycle Innovation Lab, og Lene Wagner Hartmann håber på en fortsættelse.

- Projektet har naturligvis udviklet sig siden starten, men det færdige koncept kan sagtens bruge af andre skoler, siger hun.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk