25. marts 2019
Ida Levin Andersen og Kristoffer Keis Bonde har valgt at blive søspejdere, fordi det er en kombination af fællesskab, sjov, sejlads og traditionelle spejderfærdigheder.
Ida Levin Andersen og Kristoffer Keis Bonde har valgt at blive søspejdere, fordi det er en kombination af fællesskab, sjov, sejlads og traditionelle spejderfærdigheder.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Søspejd - spejder på vandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Søspejd - spejder på vandet

En kombination af fællesskab, sjov, sejlads og traditionelle spejderfærdigheder. Det er definitionen på søspejd, ifølge Ida Levin Andersen og Kristoffer Keis Bonde. K.U.K. har snakket med de to søspejdere fra Køge Søspejd.

Køge Onsdag - 06. august 2013 kl. 10:00
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ida på 15 og Kristoffer på 17 har været søspejdere i henholdsvis 2-3 og 5 år, og de har begge fået mange fede oplevelser og nye venner ved at være søspejder. De har været på både kortere og længere ture og togter samt flere kurser, og er enige om, at søspejd er en fantastisk ting.

Ida begyndte til søspejd for at sejle, men også for fællesskabet. Kristoffer, derimod, fandt søspejd via en lidt anden vej:

- Mine forældre har altid sejlet, og vi har haft båd, siden jeg var helt lille. Jeg har sejlet kapsejlads, men til sidst gad jeg ikke rigtig det mere. I stedet kendte jeg nogle, hvis søn gik til søspejder, og så prøvede jeg det og synes faktisk, at det var meget sjovt, og så blev jeg ved. Jeg tror, jeg godt jeg kunne lide det, fordi det var noget andet, og ikke var så konkurrencepræget. Det er lige mig, siger Kristoffer

Hvad er søspejd?

Da vi kommer ind på, hvad det vil sige at være søspejder, fortæller Kristoffer og Ida, at det handler om at sejle og hvordan man gør det, men ikke på samme måde som ved f.eks. kapsejlads eller i en sejlklub.

- I en sejlklub handler det meget om konkurrence og man sejler meget individuelt. Det er meget personer frem for fællesskabet. Her er det meget med den her spejdertanke, om at det er et patruljesamarbejde, hvor man er en fire-fem stykker som søspejdere, der skal arbejde sammen og har sin egen båd, man skal tage sig af. Man skal lave mad sammen, når man er på tur. I stedet for, at man selv skal blive bedre, så går det ud på, at patruljen og ens kammerater skal blive bedre. Man hjælper hinanden og er fælles om tingene, det er søspejdertanken. Det at være spejder, både sø- og landspejder, går ud på at lave nogle aktiviteter på en lidt mere primitiv måde og samtidig arbejde ud fra at »unge mennesker leder unge mennesker'«.

- Mere konkret handler søspejd bl.a. om at lære at navigere på havet ved hjælp af søkort og andre hjælpemidler, at passe en båd og samarbejde, uddyber Ida.

Ligesom inden for landspejderverdenen, er man også inddelt i grene inden for søspejd. Køge Søspejd spænder fra Mini til Senior. Ida er tropspejder, hvilket vil sige fra 6. til 9. klasse og Kristoffer er senior. Man er senior fra man går ud af 9. klasse, til man fylder 24 år. Som senior er man som regel leder for en af de andre grene og står som støtte til arrangementer. Som ovennævnt er man desuden også delt ind i forskellige patruljer, med hver 4-5 personer i.

Udover at være inddelt i grene og patruljer, er der også forskellige roller i hver patrulje, som roterer med jævne mellemrum.

- Der er patruljeleder og patruljeassistent, og så tre patruljemedlemmer. Patruljelederen er tit fartøjsfører og har ansvaret for båden og at holde sammen på patruljen, siger Ida og tilføjer lidt senere med et smil, at hun godt kan lide at være patruljeleder, men at man selvfølgelig ikke skal være helt vildt dominerende.

I øjeblikket mødes alle grene - fra Mini til Senior - hver tirsdag.

Sommertogter og sociale færdigheder

I de to første uger i sommerferien, tager hele Køge Søspejd på sommertogt til bl.a. Vordingborg og sejler fra havn til havn. Der skal de lave mad over bål, sove i telt og selvfølgelig hygge sig og have det sjovt. Man det kan også være en prøvelse at få et samarbejdet til at fungere, når man er træt efter at have sejlet en hel dag, og et af patruljemedlemmerne måske har været irriterende hele dagen.

- Men vi skal stadig kunne finde ud af at lave mad og slå et telt op sammen. Man lærer i en meget tidlig alder, at der skal være plads til andre, selvom folk er forskellige. Man behøver ikke nødvendigvis at kunne lide folk, men man skal acceptere dem. Vi lærer også at løse problemerne selv i stedet for at få en leder til det. Man får mange sociale færdigheder, fortæller Kristoffer.

Er søspejd noget for dig?

Har du lyst til at prøve noget andet end en konkurrencepræget sport og samtidig få nye venner, så forsøg dig med søspejd! Det kræver ingen særlige færdigheder, udover lyst til sejlsport og godt humør. Har du lyst til at vide mere, så drej roret og sæt kursen imod Køge Søspejds hjemmeside, www.ksspejd.dk!

- F. K.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk