15. januar 2021
Det handler om vikingernes magt på udstillingen Viking på nationalmuseet. En magt der tydeliggøres gennem fundet af rigdomme som sværd og smykker.
gallery icon

Se billedserie

Det handler om vikingernes magt på udstillingen Viking på nationalmuseet. En magt der tydeliggøres gennem fundet af rigdomme som sværd og smykker.
Foto: Nationalmuseet.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sværd fra Søborg skal til London og Berlin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sværd fra Søborg skal til London og Berlin
Opdateret 22. juni 2013 kl. 21:47
Gribskov - 22. juni 2013 kl. 04:03
Af Mette Maj Brochorst

Et 800-tals sværd fra Søborg sø er noget af det første, der møder publikum, når det med sin svungne ornamentik byder velkommen til Nationalmuseets udstilling »Viking,« der åbner i dag.

- Det er meget velbevaret, så det fortjener at komme med, siger museumsinspektør og seniorforsker Anne Pedersen, der har været med til at udvælge genstande, og hvilke temaer udstillingen skulle have.

Hun fortæller, at Søborg-sværdet er udvalgt til velkomstkomite som en smagsprøve på et af de fire temaer, udstillingen bygger på. »Viking« sætter nemlig fokus på nordboernes rejser ud i verden, og sværdet symboliserer vikingerne som krigere og den landmæssige ekspansion, de stod for.

Sværdet fra Søborg sø, har lighedspunkter med flere andre sværd i udstillingen, for eksempel er jernklingen gængs for vikingetiden. Men ellers er den dræbende genstand ret enestående og meget velbevaret, fortæller Anne Pedersen, der mener, der højst findes et par stykker af den slags.

Sværdet blev fundet ved Søborg borgruin i 1800-tallet, da man drænede søen, og det blev fundet med rester af dyreskind fra skeden. Det tyder ifølge Anne Pedersen på, at det kunne dreje sig om en form for sværdoffer.

Udstilling er blevet til i samarbejde med British Museum i London og Museum Für Vor- und Frühgeschichte i Berlin, og det betyder, at når udstillingen stopper i København til november, så ryger den videre til de to europæiske hovedstæder. Og sværdet fra Søborg følger med.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?