25. oktober 2021
©THOMAS OLSEN 260213 
 borup halmvarmeværk har besøg af 30 kinesere
gallery icon

Se billedserie

©THOMAS OLSEN 260213 borup halmvarmeværk har besøg af 30 kinesere
Foto: THOMAS OLSEN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Beijing vil lære af Borup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Beijing vil lære af Borup
Opdateret 27. februar 2013 kl. 22:43
Køge - 26. februar 2013 kl. 14:01
Af Jens Villemoes

Borup: Borup Fjernvarmeværk fik tirsdag morgen en gruppe usædvanlige gæster. Det skriver DAGBLADET Køge.

Besøget Turen er arrangeret af Energistyrelsen på ønske fra den kinesiske delegation, der gerne vil studere de danske løsninger i praksis.

- Vi har haft et samarbejde med den kinesiske energi-administration i et års tid nu omkring indpasningen af vedvarende energi i Kina baseret på de erfaringer vi har gjort i Danmark i de sidste 20-30 år. Typisk rejser vi til Beijijng, men ind i mellem kommer de til Danmark og Europa. De er her kun i to dage, og de ville gerne se lokale tiltag i mindre skala, siger Anders Højgaard Kristensen, civilingeniør ved Energistyrelsen.I Kina er der et næsten umætteligt behov for mere energi, og i gennemsnit bliver der åbnet et nyt kulkraftværk om ugen. Det giver store miljømæssige problemer både i forhold til CO2 udledning, tungmetaller og smog over storbyerne. Derfor er de kinesiske myndigheder ivrige efter at lære af danske erfaringer, og delegationen består derfor af både højtstående embedsmænd, forskere fra kinesiske universiteter og repræsentanter for den kinesiske industri.- Kineserne har et kæmpe stort kulforbrug, som de godt kunne tænke sig at erstatte med biomasse. Derfor besøgte vi igår Avedøreværket, hvor der bliver brændt en million tons træpiller årligt. Det svarer til en halv million tons kul, siger Anders Højgaard Kristensen.

Og hvis man vil studere biomasse i praksis uden for København, så er Køge et godt sted at starte. Efter besøget i Borup fortsætter med et besøg på træpillefabrikken Vattenfall på havnen i Køge og et besøg hos energiudviklingsselskabet TK-Energi, der laver forgasningsanlæg til kraftværker. Dagen slutter på Hotel Hvide Hus til en briefing om danske løsninger for vedvarende energi.For Energistyrelsen er der primært tale om et salgsfremstød for danske virksomheder og dansk knowhow.

- Der er flere aspekter i det. Vi håber og tror på, at danske virksomheder har et stort potentiale for at afsætte deres løsninger i Kina. For eksempel forsøger DONG Energy at starte en produktion af bioethanol i Kina, men der er også globale perspektiver i det her. Hvis vi kan skalere de danske tiltag op i en faktor 250 i Kina, så har det faktisk meget stor global betydning, siger Anders Højgaard Kristensen.

jv

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk