16. december 2017
Anerkendelse motiverer og giver lyst til at yde en endnu større indsats. Det er en del af konceptet hos Team Succes, der som forening selv er inde i en periode med stor anerkendelse. I onsdags var det Abed Adlouni fra Kokkedal, der som formand for Team Succes København viste Pia Allerslev (V), kultur- og fritidsborgmester, rundt i foreningens nye lokaler i København.
gallery icon

Se billedserie

Anerkendelse motiverer og giver lyst til at yde en endnu større indsats. Det er en del af konceptet hos Team Succes, der som forening selv er inde i en periode med stor anerkendelse. I onsdags var det Abed Adlouni fra Kokkedal, der som formand for Team Succes København viste Pia Allerslev (V), kultur- og fritidsborgmester, rundt i foreningens nye lokaler i København.
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Alle har lyst til anerkendelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alle har lyst til anerkendelse
Opdateret 20. oktober 2014 kl. 11:26
Fredensborg - 04. februar 2013 kl. 11:08
Af Steffen Slot
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kokkedal/København: Team Succes er på vej til Fredensborg Kommune på en bølge af succes og et budskab om anerkendelse og at offerrollen skal skubbes væk.

Frederiksborg Amts Avis mødte i januar Team Succes i København, få uger inden opstarten i Fredensborg Kommune. Artiklen kan læses her:

250 kroner om måneden! For at være medlem af Team Succes? Abed Adlouni har tydeligvis hørt spørgsmålet før, og onsdag i sidste uge var der god tid til at svare på spørgsmålet, der knytter sig til selve kernen af Team Succes. Og dets succes. For det handler om kvalitet.

Klokken var omtrent 13.15 på Birkedommervej i København, hvor Abed Adlouni som formand for Team Succes' afdeling i København var ved at gøre klar til at byde velkommen til Pia Allerslev (V), kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune. Hun skulle komme klokken 14 for at høre om Team Succes, og det samme ærinde havde Frederiksborg Amts Avis.

Abed Adlouni er opvokset i Kokkedal og bor stadig i Kokkedal, men de fleste af døgnets vågne timer tilbringer han enten på CBS for at læse erhvervsøkonomi og psykologi eller som formand for Team Succes' afdeling i København.

For at svare på spørgsmålet trækker Abed Adlouni sin telefon frem.

- Mange unge bruger 4000-5000 kroner om året på telefoner, så det er et spørgsmål om at prioritere. Det koster 250 kroner om måneden at være medlem, fordi de unge skal tage det seriøst at være med i Team Succes. De får også et professionelt produkt, hvor vi hjælper de unge i folkeskolen eller på gymnasiet med at styrke deres faglighed, siger Abed Adlouni og fortsætter:

- Vi har også kurser i konflikthåndtering og i personlig udvikling, så de bliver bedre til at fremlægge et projekt på skolen. Det er også en god ting at have et fællesskab, og det sociale gør vi også meget ud af.

Bilrude og læring

Konceptet er udviklet i Vejle for fem år siden af fem folkeskoleelever og Fouzi Abdelrazik, der fik ideen til at lave en "bande", som skulle tilbyde en genvej til uddannelse og anerkendelse.

Ikke ved kun at opsætte et billardbord, men ved at lave lektiehjælp og kurser i selvudvikling. Og når fokus var på det faglige, var hyggesnak og facebook bandlyst. Hyggen kom bagefter, når arbejdet var overstået. Til gengæld skulle den sociale belønning signalere kvalitet og luksus, og derfor blev prisen på et medlemskab sat højt.

Fouzi Abdelrazik var også i København forleden onsdag, da han som projektleder er den drivende kraft i at få projektet udbredt til landets andre kommuner.

- I starten fik vi hele tiden smidt i hovedet, at det var for dyrt, og at vi kun fik de dygtige unge som medlemmer. Men hvis du vil flytte unge, der har været ude i kriminalitet, så skal du jo ikke samle fem af dem på et kursus. Der sker bare det, at ham der kan ødelægge en bilrude uden at det larmer, også lærer de andre fire det. Nej, hvis man vil være god til at spille fodbold, skal man jo lære det af nogen, der kan, siger Fouzi Abdelrazik, der midt i den tekniske opsætning af en powerpoint-præsentation lige har tid til at skyde et par bemærkninger ind.

- 80 procent af vores medlemmer i Vejle kan man vel karakterisere som ressourcesvage. Vi har nogle fripladser til dem, der ikke kan betale, men det er utrolig få, fordi vi har et cool koncept, som de unge gerne vil, siger han og fastslår, at det handler om motivation.

- Hvis forældrene kun skal betale 50 kroner for deres børn, er det ikke noget, forældrene mærker - og det giver mindre motivation.

Et gram handling

Team Succes bryder desuden med den alenlange snak, som Fouzi Abdelrazik har mødt i den boligsociale indsats i mange af de tunge områder omkring Vejle. Et gram handling vejer mere end 10 tons snak, lyder budskabet.

Når Team Succes rykker ind, er det i pæne lokaler, med pæne stole og pæne borde. Et sted, hvor man har lyst til at komme for at få hjælp til at lave sine lektier. Anerkendelse er et andet afgørende nøgleord. Abed Adlouni trækker pointen frem, nærmest som han har lagt mobiltelefonen tilbage i lommen.

- Alle har lyst til anerkendelse, fordi det motiverer. Vi træner i at give hinanden anerkendelse, oprigtig anerkendelse, når vi roser hinanden. Jeg læser jo psykologi, og man ved, at der skal tre positive ting til at neutralisere en negativ indstilling. Ved at bygge på anerkendelse, er vi også med til at skubbe offerrollen væk, siger Abed Adlouni.

Venskaber på tværs skal nok komme

Slaget står om de sociale kompetencer til at kunne klare at få en uddannelse. Venskaber på tværs skal nok komme af sig selv.

»Forskellen på succes og fiasko består ikke i styrke eller viden men i vilje«.

Citat af Vince Lombardi

»Nogle mennesker giver deres bekymringer svømme-undervisning i stedet for at drukne dem«

Citat af Mark Twain

Kokkedal/København: Væggene i lokalerne på Birkedommervej i København er fyldt med sorte billedrammer og korte citater, der skal inspirere medlemmerne i Team Succes. Lyder det som noget, der er taget ud af en coachbog eller selvhjælpsbog? Både og. Genren er set før, men Team Succes er unik.

- Der findes ikke et koncept som Team Succes andre steder, for det er noget, vi selv har udtænkt. Jeg har boet halvandet år i Los Angeles, og inspirationen kommer blandt andet derfra, siger Fouzi Abdelrazik, der også gerne kommenterer Team Succes billedprofil på hjemmesiderne.

For hvorfor er det kun unge med anden etnisk baggrund end dansk, der fortæller om deres sejre efter at have mødt Team Succes? Fouzi Abdelrazik smiler og trækker let på skuldrene.

- Jeg tænker det slet ikke som et problem. Team Succes bygger ikke på to-sprogede, men på noget, alle forældre ønsker for deres børn. Det er uddannelse, vi har fokus på, og derfor vil man kunne "copy paste" vores koncept til alle unge, for alle forældre ønsker jo uddannelse til deres børn, siger han og fortæller om den dag, hvor den amerikanske ambassadør tog til Vejle for at høre om Team Succes.

- Hun kunne ikke se, at der var noget etnisk i konceptet. Da jeg boede i Los Angeles, i det frie amerikanske samfund, så jeg også et samfund, hvor tingene er meget opdelt. Mexicanerne gik meget sammen, og vi kan jo ikke alle være identiske, forklarer Fouzi Abdelrazik og fastslår:

- Vi arbejder med at ændre de unges holdning til Danmark og give dem sociale kompetencer. Så skal de nok selv finde ud af at finde venner, der ikke er tosprogede. Når man kommer på universitet i Danmark, så er der meget gruppearbejde, og det kræver sociale kompetencer. Har man dem, går det meget lettere.

Imens har Abed Adlouni stået ved siden af, lyttet og nikket. Han har taget folkeskolens afgangseksamen fra den arabiske skole i Helsingør, og snakken falder på venskaber på tværs af etnicitet. Dem havde Abed Adlouni ikke mange af på selve skolen, hvor eleverne alle havde tilknytning til den arabiske verden. Men senere kom Abed Adlouni på gymnasium.

- Jeg tror, at det er naturligt, at man får nye venner, når man begynder at læse videre. Jeg har kun kontakt til nogle ganske få af mine venner fra dengang.

- Hvad hedder dem fra dit gymnasium, som du har mest kontakt til i dag?

- Mark og Line, smiler Abed Adlouni.

n Team Succes har fire indsatsområder, der i overskriftsform er: Faglig udvikling, personlig udvikling, sundhed og jobsøgning.

n I Vejle har foreningen formået at hæve karaktergennemsnittet for medlemmerne både i folkeskole og gymnasium, baseret på alle medlemmers karakterer. I folkeskolen steg karaktergennemsnittet fra 5,5 til 7,6 i perioden fra 2009 til 2012.

n Nøgleordene er professionalisme, seriøsitet, krav og belønning - efter inspiration fra erhvervslivet.

n Medlemmerne skal bære id-kort synligt og de unge, der hjælper i lektiecafeen, skal have særlige skjorter.

n Fællesskabet hos Team Succes handler om uddannelse.

n Team Succes har fået mange priser - senest Sabroeprisen og Venstres frihedspris i 2011.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk