26. oktober 2021
Langt de fleste private vandværker er ejede af forbrugerne, der fører kontrol med økonomien på årlige generalforsamlinger. Samtidig er alle vandværker underlagt et kommunalt tilsyn, der skal godkende prisen på vand. Dette sikrer mod, at vandværkerne tager for høje priser.
gallery icon

Se billedserie

Langt de fleste private vandværker er ejede af forbrugerne, der fører kontrol med økonomien på årlige generalforsamlinger. Samtidig er alle vandværker underlagt et kommunalt tilsyn, der skal godkende prisen på vand. Dette sikrer mod, at vandværkerne tager for høje priser.
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Privat vandværk: Fri os fra vandsektorloven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Privat vandværk: Fri os fra vandsektorloven
Frederikssund - 15. januar 2013 kl. 06:04
Af Malene Koops Grønborg

- Jeg kan garantere, at det kommer til at blive meget dyrere for forbrugerne. Loven betyder, at de private vandværker skal drives på en måde, som ikke er mulig.

Sådan siger Bent Solberg, der er direktør for Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD). Han er led og ked af Vandsektorloven, der blev vedtaget tilbage i 2009, efter at Konkurrencestyrelsen lavede en undersøgelse, der viste, at man kunne spare mange millioner, hvis de kommunale vandforsyninger blev effektiviseret. Og de største private vandværker, der udpumper mere end 200.000 m3 blev også omfattet af den nye lov.

- De private vandværker kom med, selv om vi råbte og hylede. Det er helt forfærdeligt. Vi har noget af det billigste vand, og på grund af alle de nye regler, så kommer det til at blive meget dyrere, siger direktøren.

Vandsektorloven betyder blandt andet krav om afvikling af opsparet kapital og krav om indberetninger til Forsyningssekretariatet, som medfører øgede administrative arbejdsbyrder og øgede omkostninger. Alt sammen er med til at presse prisen i vejret for forbrugerne.

Loven skal evalueres i år, og i den forbindelse havde det lokale vandværk i Slangerup, Nybrovejens Vandværk, inviteret Hans Andersen (V), der er opstillet i Frederikssundkredsen og John Schmidt Andersen, byrådsmedlem og Venstres borgmesterkandidat i Frederikssund Kommune på et visit på vandværket for at forklare problemstillingen.

- Man kan spørge sig selv: Hvad ville problemet være, hvis vi ikke var omfattet af loven? Ikke noget. Så ville vi bare komme tilbage til sådan, som det var før. Vi er et privatejet forbrugerstyret vandværk, og vi står til regnskab over for forbrugerne hvert år på generalforsamlingen, siger Erik Fristrøm, der er bestyrelsesmedlem i bestyrelsen for Nybrovejens Vandværk.

Efter en rundtur på det nymoderniserede vandværk og en snak om loven, vil Hans Andersen nu tage emnet op på Christiansborg.

- Man skal kigge meget nøje efter gevinsten, for den er der ikke. Så længe forsyningssikkerheden og kvaliteten er i orden, så skal man ikke dræbe det lokale engagement i at sikre rent drikkevand. De mindre vandværker skal ud af den lov, siger Hans Andersen.

Læs meget mere i Frederiksborg Amts Avis tirsdag.

1382458
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?