29. juli 2021
Slotssøen i Hørsholm er en af de søer, som bliver forurenet af spildevand.
Slotssøen i Hørsholm er en af de søer, som bliver forurenet af spildevand.
Foto: Tommy Verting (arkivfoto)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Masser af spildevand i Hørsholms søer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Masser af spildevand i Hørsholms søer
Opdateret 09. november 2012 kl. 12:42
Hørsholm - 09. november 2012 kl. 12:34
Af Julie Grothen
Hørsholm: Kommunens vandhandleplan og spildevandsplan er utilstrækkelige, mener Hørsholm Sølaug.

Hver gang det regner, løber der spildevand ud i åer og søer i Hørsholm. Hørsholm Sølaug, som arbejder for et bedre sømiljø i Hørsholm, har i forbindelse med høringsperioden på Hørsholm Kommunes Vandhandleplan 2010-2015 og Spildevandsplan 2012-2016 sendt et høringssvar. Og sølauget er kritisk over for kommunens behandling af søerne. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Hørsholm kommune har gentagne gange i de senere år skrevet, at vores søer og vandløb er en integreret del af kloaksystemet. Fordi kapaciteten ikke er tilstrækkelig i kloakken, så har man brugt søer og kloakker, så meget spildevand ender i naturen. Kommunen erkender nu, at søer og vandløb ikke lever op til de målsætninger, som det kræves: at alt vand grundvand, vandløb søer og den kystnære del af havet skal være i en god tilstand, siger Kai Aaen, der er medlem af sølaugets bestyrelse.

Den primære anke går på de 39 overløbsbygværker, hvorfra den blanding af regn- og spildevand, som kloakken ikke kan rumme, når det regner, ledes ud i søer og vandløb. Desuden er sølauget bekymret for de omkring 50 regnvandsudledninger, hvorfra vandet ledes samme vej.

- Alene i 00'erne er udledningen af spildevand steget med 30 procent, og mængden af regnvand er også forøget. Det betyder, at begge dele er forøget kraftigt i de senere år. Vi har eksempler på søer med 20 overløb om året, siger Kai Aaen, der blandt andet nævner Dronningedammen og Slotssøen.

Hørsholm Sølaug har set på vandplaner tilbage til 1979, og konklusionen er, at gennem de seneste 30 år har kommunen stort set ikke levet op til sine egne spildevandsplaner.

- Kommunen har hver gang stillet i udsigt, at nu bliver det bedre, men problemet er fortsat uløst. Der har ikke været politik i spildevand, siger Kai Aaen.

Men nu fremgår det af vandplanerne at målsætningen for vandløb og søer inden for EU skal være opfyldt i 2015. Derfor er Kai Aaen trods erfaringerne lidt mere håbefuld, når det gælder kommunens håndtering af vandplanerne i denne omgang.

- Der er en række indsatser i de to planer. Men det er vores opfattelse, at de i realiteten er utilstrækkelige til at opnå målet i 2015. Planerne er på mange måder også uklare, upræcise og vagt formulerede. Det er vanskeligt at forstå, hvad kommunen egentlig vil, siger Kai Aaen.

Han frygter, at planerne endnu en gang vil samle støv i kommunens skuffe.

- Der er mange eksempler på, at man skubber det ud i fremtiden. Det har været kendetegnende, at man lige har skullet afvente målinger, og så er der aldrig rigtig sket noget, siger Kai Aaen, der blandt andet nævner, at kommunen stiller krav til, at der er olieudskillere og sandfang ved regnvandsudløb, men til trods for det, leder kommunen urenset regnvand ud fra udløb blandt andet ved Søvang, hvor Kai Aaen selv bor.

Han håber, at politikerne og kommunen vil sætte mere fokus på søernes tilstand.

- Søerne er jo en del af vores natur og vigtige for flora og fauna. Man har til alle tider erkendt, at det ikke er godt at forurene søerne, siger Kai Aaen.
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?