24. januar 2018
Om ti år kan det være slut for de mindre erhvervsfiskerfartøjer, der bedriver kystnært og skånsomt fiskeri, mener fisker Søren Jacobsen. Det vil ske selvom både EU og danske politikere taler om et bæredygtigt fiskeri. Foto Lars Skov
Om ti år kan det være slut for de mindre erhvervsfiskerfartøjer, der bedriver kystnært og skånsomt fiskeri, mener fisker Søren Jacobsen. Det vil ske selvom både EU og danske politikere taler om et bæredygtigt fiskeri. Foto Lars Skov
Foto: Lars Skov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skæbnetime for danske kystfiskerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skæbnetime for danske kystfiskerne
Opdateret 17. oktober 2012 kl. 09:14
Sjælland - 15. oktober 2012 kl. 04:00
Af Jesper Sabroe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
I 2007 var det otte erhvervsfiskere i Helsingørs Nordhavn. I dag er Søren Jacobsen den eneste fuldtidsfiskeskipper tilbage i havnen. Og snart kan det være helt slut for de mindre kystfiskere, mener han.

- Hvis man vil bevare kystfiskeriet, som er et skånsomt og bæredygtigt fiskeri, så er det nu man skal stramme op på, hvem der må kalde sig kystfiskere. Ellers vil udviklingen i dansk fiskeri mod færre og større fartøjer fortsætte, siger Søren Jacobsen.

Her i efteråret udløber den såkaldte kystfiskerordning, der giver ekstra fisk at fange til de både under 17 meter, der tilmelder sig ordningen. Egentlig skulle syv mand i et såkaldt kystfiskerudvalg evaluere ordningen og komme med anbefalinger. Et flertal i udvalget anbefaler, at ordningen fortsætter uændret, men Søren Jacobsen og to andre udgør et mindretal i udvalget, som vil have politikerne til at stramme mere op på reglerne.

- Man bør følge EU's definition på hvad en kystfisker er. Nemlig et fartøj på under 12 meter. Og så bør kun både, hvor 80 procent af fangstrejserne er under 24 timer, kunne være med, siger Søren Jacobsen. I dag gælder kystfiskerordningen skibe op til 17 meter, og 80 procent af fangstrejserne skal være under tre dage.

Søren Jacobsen mener den nuværende ordning favoriserer både, som egentlig ikke er kystfiskere, og at en ordning efter de nuværende regler vil betyde at egentligt kystfiskeri er forsvundet inden for ti år.

- Som det er i dag kan en skipper med en hæktrawler på 17 meter tilmelde sig kystfisker-ordningen og få en ekstra kvote. Han behøver ikke fiske den selv, men kan sælge kvoten videre. Så det har intet med kystfiskeri at gøre, siger Søren Jacobsen.
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.