30. september 2020
Hos Lokalhistorisk Arkiv og Forening for Allerød Kommune er man meget begejstret for at være kommet i besiddelse af to lurkopier. Foto. Allan Nørregaard
Hos Lokalhistorisk Arkiv og Forening for Allerød Kommune er man meget begejstret for at være kommet i besiddelse af to lurkopier. Foto. Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lurkopier har fået plads i lokal forening

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lurkopier har fået plads i lokal forening
Allerød - 02. oktober 2012 kl. 06:00
Af Anna Törnqvist Jensen
Allerød: - Vi er endnu mere begejstrede for dem nu, for der kan faktisk blæses i dem, siger Per-Olof Johansson fra Lokalhistorisk Arkiv og Forening for Allerød Kommune til Frederiksborg Amts Avis.

Præcis klokken 13.30 lød de første trut i den ene af lurkopierne. Lokalhistorisk Arkiv og Forening for Allerød Kommune havde inviteret basunist i Royal Danish Brass Band Keld Jørgensen til formålet.

- Det svarer til en basunists instrument. Men at skulle spille en melodi kræver lidt mere træning, siger Keld Jørgensen, som sørgede for, man kunne høre, at de to lurkopier var kommet til byen.

Den lokale forenings interesse for lurer går langt tilbage. I 1797 gjorde bonde Ole Petersen et fantastisk fund i Brudevælte Mose i Allerød. Hele seks lurer fandt bonden, og det var det første og største fund af lurer i verdenshistorien. Brudevæltelurerne, som de seks lurer kaldes, er siden blevet doneret til Nationalmuseet og Eremitagemuseet i Sankt Petersborg, men nu kan man igen opleve lurer i Allerød. En engelsk mand har doneret de to lurkopier, som blev præsenteret mandag, til den lokale forening.

- De er lavet i 1938, og er jo altså ikke fra bronzealderen, men det har den fordel, at man rent faktisk tør røre ved dem, siger Per-Olof Johansson.

Bacon-lur

De to lurkopier fik den danske direktør for Danish Bacon Company Carl Hansen, da han fyldte 70 år. Carl Hansen var som ung flyttet til London og havde sat system i bacon-importen fra danske slagterier.

- Kødet var lurmærket, så man kunne vide, det var danish bacon, siger Per-Olof Johansson.

Direktørens store succes blev belønnet med de to lurkopier, som nu er doneret til Lokalhistorisk Arkiv og Forening i Allerød.

- Lurmærket er siden gået hen og blevet en slags kvalitetsstempel. Der er sikkert mange, der bruger det, som ikke ved, mærket har en historie, siger Per-Olof Johansson.

Den lokale forening håber, at lurerne kan blive vist frem og komme til sin ret.

- Vi kunne godt drømme om, at vi fik et rum, hvor vi kunne vise noget frem. Det er det her lokale ikke egnet til. Ungdommen skal jo vide, de er fundet her. Det er for galt, at det passerer forbi, uden vi har det i hovedet, siger Per-Olof Johansson.
Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?