31. maj 2020
Først en masse roderi, larm og indsnævrede kørebaner. Men når det bliver forår, skal Valdemar Atterdags voldgrav ifølge Danmaks Borgcenter tage sig sådan ud!
Først en masse roderi, larm og indsnævrede kørebaner. Men når det bliver forår, skal Valdemar Atterdags voldgrav ifølge Danmaks Borgcenter tage sig sådan ud!
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klar til første spadestik i voldgraven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klar til første spadestik i voldgraven
Vordingborg - 20. august 2012 kl. 06:00
Af Henning Gøtz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
Nu sker det. Ja som altid ved den slags seancer er det allerede sket! Flere gravkøer er allerede kørt i stilling, og der er også foretaget andet gravearbejde end det, som lokalmuseets arkæologer har taget initiativ til. Men mandag er altså sat som den officielle dato for genskabelsen af Vordingborgs 650 år gamle voldgrav.

Der har ikke - for alvor - flydt vand i voldgraven de seneste 350 år. Men mandag 20 august kl. 13.30 vil Vordingborgs borgmester, Henrik Holmer (S), tage det første spadestik - i øvrigt sammen Torben Nielsen, der er formand for den juridiske konstruktion bag Danmarks Borgcenter ved navn Vordingborg Borgfond.

Det var i 1360'erne, at Valdemar Atterdag udbyggede Vordingborg til den danske konges største borg. Han fik bl.a. opført Gåsetårnet og etableret en op til 35 meter bred voldgrav rundt om hele borgen. Det er den voldgrav, som nu forsøges genskabt i forbindelse med etableringen af forsknings- og oplevelsescentret Danmarks Borgcenter.

Voldgraven bliver en del af borgcentrets formidling. Men før der kan hældes vand i den gamle voldgrav, skal der fjernes mere end 20.000 kubikmeter jord og opføres en lang række dæmninger plus etableres en vandtæt membran, som skal holde de mange tusinde liter på plads.

Den omfattende opgave bliver ifølge museunsdirektør Keld Møller Hansen udført af det sydsjællandske entreprenørfirma C. Holbøll & Sønner og rådgivende ingeniører er Skude & Jakobsen, der har lovet ham, at voldgraven står færdig i foråret 2013.

Danmarks Borgcenter åbner næste år - og måske kastes der i forbindelse med mandagens spadestiks-seance lys over, om den oprindeligt fastsatte indvielsedato, 15. juni 2013, holder. Den dato blev der nemlig tidligere på sommeren sået tvivl om.
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk