25. oktober 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kioskejerens børn arver iværksætter-gen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kioskejerens børn arver iværksætter-gen
Mens antallet af etnisk danske iværksættere er faldet, så starter flere nydanskere deres egen forretning.
Erhverv - 12. juli 2012 kl. 02:55
Af Ritzau
En tyrkisk grønthandler i Danmark tjener typisk en årsløn på 200.000 kroner før skat, selvom han står op klokken to om natten for at hente grøntsager og må arbejde 70 timer om ugen.

Men trods det magre udbytte har kioskejernes iværksætterånd en positiv effekt på næste generation. Der er nemlig flere eksempler på, at kioskejerens børn arver forældrenes iværksætterkultur, skriver Kristeligt Dagblad.

En opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at mens antallet af danske iværksættere er faldet med 2,3 procent i kriseårene fra 2009 til og med 2011, så voksede antallet af nydanske iværksættere med 10,3 procent i samme periode.

Og en del af de nye selvstændige er børn af kioskejere og grønthandlere, fortæller centerleder Mette Boel fra Center for Etnisk Erhvervsfremme i Aarhus:

- Vi er stødt på flere eksempler, hvor forældrenes iværksætterånd er gået i arv til børnene. Ofte får næste generation en uddannelse inden for handel og service og kan så starte gode virksomheder, siger hun til Kristeligt Dagblad.

- En af de bedste historier, vi er stødt på, er en bosnisk kioskejer i Vejle. Hans to sønner var også tilknyttet kiosken. De to unge leder i dag en importvirksomhed med 80 ansatte i Vejle.

Mette Boel understreger samtidig, at et lavtlønnet job som kioskejer, frisør og grønthandler er bedre for integrationen end arbejdsløshed.

Lektor ved Roskilde Universitet Shahamak Rezaei, der forsker i velfærd, diversitet og social sammenhængskraft, understreger dog, at nydanske kioskejere og grønthandlere har svære vilkår.

- Socialt hænger de aldeles fast. De er tilknyttet meget konjunkturfølsomme brancher. Når der er krise, spiser vi færre pizzaer og kører mindre i taxa. De er også udsat for hård konkurrence, fordi alle i princippet kan overtage deres job, siger Shahamak Rezaei.

En opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at der er godt 12.300 selvstændige med ikke-vestlig baggrund i Danmark.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?