8. marts 2021
De største sølvmønter i den ifølge fagfolk sensationelle møntskat fra en indtil videre hemmelig lokalitet på Østmøn er lidt større end en nutidig femmer.
gallery icon

Se billedserie

De største sølvmønter i den ifølge fagfolk sensationelle møntskat fra en indtil videre hemmelig lokalitet på Østmøn er lidt større end en nutidig femmer.
Foto: Museerne Vordingborg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sensationelt møntfund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sensationelt møntfund
Opdateret 09. juni 2012 kl. 06:58
Vordingborg - 07. juni 2012 kl. 06:36
Af Henning Gøtz
Nationalmuseet og Museerne Vordingborg udgraver torsdag en sensationel møntskat fundet på en indtil videre hemmelig lokalitet på det østlige Møn. Vordingborg-museets chefarkæolog, Kristoffer Buck Pedersen, siger til Sjællandske, at der er tale om århundredets fund af denne type.
arrow Læs også: Chefarkæolog: Det svarer til at finde en Ferrari

- Skatten stammer fra Grevens Fejde, der udspillede sig 1534-36. Og de i første omgang 243 mønter dukkede op, da en nystartet detektorbruger var på markvandring i pinsen med sin metaldetektor. Han stoppede, som man skal, når man finder en skat - og kontaktede Museerne i Vordingborg, tilføjer chefarkæologen.

Det er sjælden type skat, formentlig gravet ned 1535-36 under Grevens Fejde, der var en to år lang borgerkrig, hvor Danmark så at sige gik i opløsning. Der var også kampe og oprør på Møn, især i Stege, og skattens ejer har bekymret sig så meget om sine værdier, at de skulle gemmes væk.

De fleste skatte fra den tid er fundet i 1800-tallet, så derfor er et nyt fund meget interessant. Hvis man ser bort fra nogle relativt mindre fund og ganske få andre små metaldetektorfund, er det mere end 80 år siden, der sidst er fundet et så stort skat fra denne periode.

- Den dukkede i 1927 op i Assens og rummer 1545 mønter, fortæller eksperten fra Den Kongelige Mønt- & Medaljesamling.

Læs mere i Sjællandske torsdag!
arrow Læs historien om møntfundets baggrund
07. juni 2012 kl. 12:59 Opdateret: kl. 13:01
Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk