29. juli 2021
Den tidligere irakiske hærchef, Nizar Al-Khazraji, der for ti år siden forsvandt fra Sorø, mens han var under bevogtning af det danske politi, bliver øjensynlig ikke eftersøgt af de danske myndigheder. Nizar Al-Khazraji beskyldes for at have brugt kemiske våben mod den kurdiske befolkning i Irak.
Den tidligere irakiske hærchef, Nizar Al-Khazraji, der for ti år siden forsvandt fra Sorø, mens han var under bevogtning af det danske politi, bliver øjensynlig ikke eftersøgt af de danske myndigheder. Nizar Al-Khazraji beskyldes for at have brugt kemiske våben mod den kurdiske befolkning i Irak.
Foto: Leo Grøndal.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ambassade har aldrig hørt om hærchef fra Sorø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ambassade har aldrig hørt om hærchef fra Sorø
Opdateret 01. maj 2012 kl. 06:35
Sjælland - 30. april 2012 kl. 09:04
Det er nu snart ti år siden, at Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager indledte efterforskningen i sagen om den tidligere irakiske hærchef, der boede i Sorø.

Men den krigsforbrydermistænkte hærchef er for længst forsvundet, og det samme er tilsyneladende myndighedernes lyst til at lede efter ham.

For selvom Nizar Al-Khazraji menes at opholde sig i De Forenede Arabiske Emirater, har man på landets danske ambassade ikke modtaget nogen som helst informationer om manden.

- Jeg har ikke set nogen papirer på den sag, siger Poul Hoiness, ambassadør i Abu Dhabi, til DR Sjælland.

Det undrer Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper:

- Det er meget mærkeligt. Det er meget grove mistanker, der er mod denne mand, så som minimum burde der ligge en sag på ham hos ambassaden, siger retsordføreren.

Nizar Al-Khazraji er bl.a. mistænkt for at have ansvaret for giftgasangreb, der dræbte tusindvis af kurdere i Irak sidst i 1980'erne. Derfor blev han i 2002 sat i en slags husarrest, da de danske myndigheder blev klar over, at han nu boede i en lejlighed i Sorø. Få måneder senere flygtede han og hans familie.

Siden har Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager flere gange sagt, at man har henvendt sig til lokale myndigheder for at få oplysninger om hærchefen, men uden held.

Hvorfor den danske ambassade i De Forenede Arabiske Emirater så ikke er blevet inddraget i eftersøgningen, er dog svært at få svar på:

- Det er Udenrigsministeriet, der har kontakten til fremmede lande. Så det overlader vi trygt til dem, siger statsadvokat Birgitte Vestberg.

Men da DR Sjælland spørger til hærchef-sagen hos Udenrigsministeriet, bliver bolden spillet tilbage: Den sag ligger hos Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager, lyder svaret.

Ambassadør Poul Hoiness vil heller ikke udtale sig om eftersøgningen. Men han afviser, at De Forenede Arabiske Emirater skulle være et lukket land, der er vanskeligt at få i tale.

I flere år havde Danmark ganske vist ingen ambassade i De Forenede Arabiske Emirater. Men den blev genåbnet i sommeren 2010. Og de diplomatiske forbindelser bliver stærkere år for år:

- Der er et meget godt og positivt samarbejde mellem de to lande, fastslår Poul Hoiness.
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?