25. maj 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Danskere med svensk ødegård i registerhelvede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danskere med svensk ødegård i registerhelvede
Opdateret 23. april 2012 kl. 15:06
Sjælland - 23. april 2012 kl. 06:49
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
Danskere med fritidshus i Sverige løber panden mod register-mur i alt fra kundekort til forsikringer. Deres interesseorganisation kæmper for bedre vilkår, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Det er ikke kun sproget, der kan volde problemer, når danskere bevæger sig over Øresund til deres sommerhus i Sverige. Tallene kan også. Flere steder bliver man nemlig afkrævet et svensk personnummer eller e-legitimation ved alt fra kontakt til kommune, forsikringsselskab eller internetudbyder. Noget, som man af gode grunde ikke har på grund af sit danske statsborgerskab, og derfor efterlyser fritidshusejernes interesseorganisation Danske Torpare nu mere lempelige regler »hinsidan«.

- Det er markant, at så mange oplever det som et problem så ofte, og at der er en manglende forståelse for at finde løsninger. Det burde ikke være anderledes at have hus i Sverige i forhold til Danmark, siger Lars Arent, der er sekretariatschef i Danske Torpare.

En ny undersøgelse blandt knap 2500 af foreningens medlemmer peger på, at 74,1 procent oplever behovet for et svensk personnummer. Størstedelen nævner behovet i forhold til kommune, skat, bank, forsikringsselskab eller internet- og tv-udbyder. Sekretariatschefen nævner selv et konkret eksempel, hvor det tog halvanden måned at få anmeldt et indbrud til forsikringsselskabet.

- Noget enkelt og ligetil bliver pludselig meget besværligt, siger Lars Arent.

Problemet er en del af en større problemstilling om grænsehindringer i Norden, som blandt andet var til debat i folketingssalen i fredags. På tværs af partiskel var der bred enighed om, at der stadig er for mange hindringer mellem de nordiske lande. Særligt i forhold til at arbejde, uddannelse og bopæl på tværs af landegrænsen, hvilket hindrer beskæftigelse og vækst. Behovet for en nordisk ombudsmand blev også nævnt.

Danske Torpare peger i den konkrete problemstilling på, at et såkaldt samordningsnummer vil være et skridt i den rigtige retning. Selv om det ikke giver samme rettigheder, som et cpr-nummer, så kan det være med til at løse en del af problemerne. Der er i øjeblikket over 12.500 danske fritidshusejere i Sverige.