30. september 2020
Bioforgasningsteknologien blev fejret på varmecentralen på Kirsebær Allé, da borgmester Kirsten Jensen, med hjælp fra børn af medarbejderne fra BioSynergi, den virksomhed, der har udviklet teknologien.
gallery icon

Se billedserie

Bioforgasningsteknologien blev fejret på varmecentralen på Kirsebær Allé, da borgmester Kirsten Jensen, med hjælp fra børn af medarbejderne fra BioSynergi, den virksomhed, der har udviklet teknologien.
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Trægas tænder håb i Hillerød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trægas tænder håb i Hillerød
Opdateret 13. april 2012 kl. 13:37
Hillerød - 12. april 2012 kl. 07:00
Af Janne Mulvad
Hillerød: Ny teknologi kommer ikke uden hovedbrud. Det gælder også bioforgasningsteknologien, som forventes at blive en del af løsningen på den moderne verdens ubekvemme afhængighed af fossile brændstoffer. Efter ti års hårdt arbejde med udvikling af teknologien kan direktør i BioSynergi Henrik Houmann nu begynde at indrette et bioforgasningsanlæg på Kirsebær Allé i Hillerød - men han mangler stadig et godt navn at kalde sit produkt. For biogas er det ikke. Og bioforgasning - den er for svær at sluge.

Måske trægas er svaret.

Henrik Houmann skal i hvert fald snart beslutte sig, for det varer ikke længe, før resultatet skal ud i fjernvarmeledningerne og elkablerne til forbrugerne i Hillerød. Byggeriet blev sat i sving onsdag, og til efteråret skal Bioforgasningsselskabet Hillerøds anlæg være i drift.

- De seneste ti år af mit liv har bioforgasning fyld meget af min hverdag, så det er meget tilfredsstillende at være nået hertil, sagde Henrik Houmann onsdag eftermiddag, mens der blev serveret økologisk suppe og moderne øl i Hillerød Forsynings varmecentral på Kirsebær Alle.

Her havde Bioforgasningsselskabet Hillerød P/S indbudt til 1. spadestik på byggeriet af anlægget - det vil sige, i virkeligheden var det plantningen af et egetræ, det handlede om. Borgmester Kirsten Jensen, som kom på cykel til Kirsebær Allé, satte træet i jorden og glædede sig over at bioforgasningen, hvor gas, lavet på træflis, bruges til at lave varme og energi, havde fundet ud af at slå sig ned i netop Hillerød.

- Vi vil gerne være foregangskommune for grønne løsninger, og har i Ullerød allerede en hel by etableret som lavenergiby. Og den nye by syd for Hillerød skal også være helt foran med energirigtige løsninger, sagde hun og bød velkommen til Bioforgasningsselskabet Hillerød.

- En masse borgere i Hillerød får billig og ren energi af det her. Og så er i med til at presse på for en udvikling, der går i den rigtige retning, sagde hun.

Kaj Jensen, varmechef hos Hillerød Forsyning, som lægger jord til anlægget på Kirsebær Allé forventer sig endnu mere af den nye teknologi.

- Det er en ufattelige teknik, at man med bioforgasning kan tage træ i skoven, og så lave strøm af det. Det er en højt forædlet energiform. Nu håber vi, at den kan give os noget god og billig varme. Og så håber jeg, at I kan løse menneskehedens energibehov, så velkommen til, sagde han.
Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?