25. maj 2019
Ifølge en undersøgelse i gratisavisen 24timer sjuskes der med hygiejnen på juicekæden Joe & the Juice.
Ifølge en undersøgelse i gratisavisen 24timer sjuskes der med hygiejnen på juicekæden Joe & the Juice.
Foto: Malte Kristiansen/Scanpix Denmark
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Populær juicekæde sløser med hygiejnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Populær juicekæde sløser med hygiejnen
Opdateret 21. februar 2012 kl. 20:39
Danmark - 21. februar 2012 kl. 08:43
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
Den fremadstormende juicekæde Joe & the Juice har ikke alle steder styr på hygiejnen. Det afslører en stikprøve af hygiejnen i seks af kædens filialer, som 24timer har foretaget.

I samtlige fastfoodbarer, hvor der foruden juicer også produceres sandwich med kød, fisk og rå grøntsager, udtog 24timer prøver af de borde, hvor kunderne spiste.

På flere borde lå madrester og spildt kaffe eller juice fra tidligere besøg, så inden prøven blev foretaget, blev bordene aftørret med de karklude, som Joe & the Juice-personalet selv bruger. De spiseborde, som netop var blevet aftørret med kludene, var alle steder meget beskidte. Det afslørede test udført med det medbragte analyseapparat, en såkaldt ATP-måler. Måleren er anerkendt af Statens Serum Institut til rengøringskontrol på sygehuse og er udbredt i fødevareindustriens egenkontroller.

Måleren registrerer mængden af levende organisk materiale, men er ikke en decideret bakteriemåler. ATP-apparatet måler organisk materiale i værdien RLU. På bordene i en fødevarevirksomhed bør RLU ikke overstige cirka 400. Alligevel fandt 24timer på spiseborde i to restauranter værdier på omkring 4.000 RLU. På ingen borde var værdierne under 800 RLU, og i gennemsnit var værdierne 2.272 RLU. Det er vel at mærke borde, hvor folk spiser uden bestik og tallerkener.

Juicekonge Kaspar Basse afviser over for 24timer, at der skulle være beskidt på hans restauranter. Han anfægter i stedet testens resultater og metode.

"Det er helt og aldeles usagligt, og din (24timers medarbejders, red.) adfærd meget søgt," mener Kaspar Basse.

Otto Harder, ingeniør og udviklingschef i hygiejnevirksomheden Wet Wipe, der har arbejdet med ATP i en årrække, siger, at målemetoden og resultaterne er et sikkert bevis for, at hygiejnen er for dårlig.

"Et bord må højst være 400 RLU, og over 500 RLU er uacceptabelt. Så når der er op til 4.000, er det meget beskidt. Om det er madrester, snot, organisk snavs eller bakterier fra en tidligere kundes toiletbesøg, ved man ikke, men testen afslører, at der er meget biologisk materiale, som bakterier kan vokse hurtigt i. Og måden I (24timer, red.) har målt på restauranterne, vil jeg karakterisere som en helt rimelig måde og adfærd," siger han.

Fødevareingeniør og kandidat i fødevarevidenskab og teknologi Michael René hæfter sig ved, at de karklude, som 24timer også testede, var særdeles beskidte. Test af de seks karklude, én hvert sted, viste værdier på gennemsnitligt 4.789 RLU. En klud viste 8.545 RLU, en anden 7.011 RLU.

"En karklud, som indeholder rester af mad, og som i øvrigt er varm og våd, har optimale betingelser for vækst af bakterier," siger Michael René.

"Det undrer mig, at der ikke er styr på noget så simpelt som en ren karklud og et rimelig rent bord, hvorpå der spises mad uden tallerkener og bestik. Forestil dig en kunde, som netop har været på wc uden at vaske fingre, og som bagefter rører ved bordet, hvor der måske ligger noget sødt, hvor bakterierne gror lynhurtigt. Så har vi en risiko for, at nogen indtager sygdomsfremkaldende bakterier," fortæller Michael René.