18. oktober 2021
Kunstner Hanne Bang er ved at være halvvejs i sit kunstprojekt, hvor hun samler broderede lommetørklæder til at kommentere og tematisere over krig.
gallery icon

Se billedserie

Kunstner Hanne Bang er ved at være halvvejs i sit kunstprojekt, hvor hun samler broderede lommetørklæder til at kommentere og tematisere over krig.
Foto: Lars Skov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mænd er også til broderi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mænd er også til broderi
Hillerød - 05. februar 2012 kl. 13:31
Af Maja Vindelev
Ny Hammersholt: Kunstner Hanne Bang har udsat deadline for sit kunstprojekt, hvor hun samler broderede lommetørklæder fra hele verden til at kommentere og tematisere over krig. Deadline er nu 1. april, og de mange lommetørklæder skal syes sammen, så hun ender med at få et stort tæppe, der skal op at hænge på en væg.

- Jeg har cirka 90 lommetørklæder fra cirka 30 lande og har fået løfter om en del flere, men jeg skal bruge i hvert fald 250, siger Hanne Bang, der oprindeligt havde planlagt at få værket med på forårsudstillingen på Charlottenborg, men nu mere satser på efterårsudstillingen på Den Fri.

- Men jeg tænker også, at værket har internationale muligheder. Det vil da være fantastisk i en foyer i FN-bygningen, mener Hanne Bang, der oprindeligt blev inspireret af en afrikansk soldat, som i et interview på tv kom med konstateringen "In a war someone has to die" (I en krig er der nogen, der skal dø, red.).

Det er lige præsis den sætning, Hanne Bang opfordrer kvinder til at sy på deres eget sprog på et lommetørklæde. Man behøver ikke at være speciel sykyndig for at være med, og man behøver egentlig heller ikke være kvinde, men mere om det sidste senere.

Hanne Bang har blandt andet været ude i flere flygtningelejre, fordi der er mange kvinder fra mange lande.

- De har svært ved at forstå, at jeg vil have dem til at skrive om krig og død, for det er jo noget, vi ikke ønsker, hvorfor så skrive eller sy det? Men det er jo her kunsten kommer ind, hvor det bliver en konfrontation med det, der er en realitet. Kunsten opstår i mødet mellem den hårde kendsgerning og det feminine og det bløde med lommetørklæder og broderi, siger kunstneren.

I Sandholmlejren mødte hun to afghanske kvinder, der var analfabeter, fordi de var vokset op under taliban, hvor piger ikke måtte gå i skole.

- De måtte have deres mænd til at skrive ordene, men til gengæld kunne de brodere, og de har lavet nogle af de flotteste lommetørklæder. Når kvinderne forstår, hvad jeg vil, så er de rigtig positive, og jeg har ikke mødt nogen, der ikke ville være med, siger Hanne Bang.
På Facebook
For et stykke tid siden, lavede Hanne Bang en Facebook-side om sit projekt, der - som projektet - hedder "In a war someone has to die". Når man går ind og lighter den, så er man med i gruppen og bliver opdateret. Og det er også via Facebook, at projektet er kommet ud i verden.

- I forrige weekend kom der næsten 30 nye fra USA og England. De bimlede ind i løbet af kort tid, og det var tydeligt, at det kørte rundt, og nogen af dem vil også sy lommetørklæder. Blandt andre Mr. X Stitch, der er en stor mand i England og med tatoveringer, men han er også førende inden for moderne broderi, siger Hanne Bang og fortsætter:

- Han har en hjemmeside og 1500 venner, og dem skriver han til om mit projekt. Jeg har også hørt fra en mand i Holland. Først tænkte jeg jo, at mit projekt var henvendt til kvinder, men der er åbenbart også mænd, der er verdensmestre i at brodere, og jeg er jo åben, og i hvert fald kan Mr. X Stitch bredde det ud.

Det næste bliver så, at kunstneren fra Ny Hammersholt søger efter nogen, der kan hjælpe hende med at sy de mange lommetørklæder sammen. For det bliver en stor arbejde, som Hanne Bang ikke kan klare alene.
Rejser du til udlandet i år?