11. maj 2021
Guldmønterne skinnede, da de kom frem i lyset.
gallery icon

Se billedserie

Guldmønterne skinnede, da de kom frem i lyset.
Foto: Tobias Bondesson.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kong Chr. IV's krigsmønter fundet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kong Chr. IV's krigsmønter fundet
Opdateret 14. november 2011 kl. 07:21
Gribskov - 11. november 2011 kl. 10:57
Af Karl Erik Frederiksen
Esrum: Efter fundet af to sjældne guldmønter kan amatørarkæologerne Hanne og Preben Pejtersen, Gilleleje, få råd til mindst ti busture til Gardasøen. Fundet af to dobbelte guldkroner, som Chr. IV lod præge, da han skulle involvere sig i 30 års-krigen, har nemlig fået Nationalmuseet til at udbetale en stor findeløn, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Fundet af mønterne blev gjort den 22. august og den 13. september på nogle marker i Esrum. Fundet har været holdt hemmelig, fordi arkæologerne ved Gilleleje Museum frygtede, at en offentliggørelse kunne tiltrække andre skattejægere, inden undersøgelserne i området var afsluttet. Mønterne befinder sig nu på Nationalmuseet, som i forvejen kun har tre eksemplarer af denne mønttype. Den ene af dem blev fundet i Esrum i 2008 mindre end 30 meter fra det sted, hvor de to sidste mønter er fundet.

Mønttypen indgik ikke i det almindelige møntsystem i Danmark og Norge på den tid. Mens almindelige borgere brugte sølvmønter, brugte kongen guldmønter til særlige opgaver. De mønter som nu er fundet ved Esrum blev sandsynligvis fremstillet, da Chr. IV skulle involvere sig i 30-årskrigen. Når man er i krig er det lettere at transportere store summer i guld end i sølv, fordi guldet har større værdi.I alt blev der præget præcis 333 mønter af den type mønter, som kaldes en dobbelt guldkrone, skriver Frederiksborg Amts Avis.
Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?