22. november 2017
Med lidt fantasi kan de godt ligne UFO'er. I virkeligheden er de blåtlysende UV-lamper fælder, hvori der bliver fanget såkaldte mitter (Ceratopogonidae), der er små stikmyg.
gallery icon

Se billedserie

Med lidt fantasi kan de godt ligne UFO'er. I virkeligheden er de blåtlysende UV-lamper fælder, hvori der bliver fanget såkaldte mitter (Ceratopogonidae), der er små stikmyg.
Foto: Carsten Kirkeby
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Har Klippinge fået besøg fra Rummet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Har Klippinge fået besøg fra Rummet?
Stevns - 24. august 2011 kl. 11:57
Af Kathrine Harvey
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
Klippinge: Mystiske blå lys bliver tændt ved aftenstide på markerne ved Esagervej i disse dage.

Det har fået flere folk i området til at undre sig over, hvad det egentlig er, der foregår. Nogle har oven i købet observeret noget eller nogen rumstere rundt ude ved lysene. Er der tale om UFO'er? Nej, er svaret. Det er biolog og ph.d-studerende ved DTU Veterinærinstituttet Carsten Kirkeby, som er i færd med at observere mitter - små stikmyg - til sit studie.

- Mitter kan overføre den alvorlige sygdom Bluetongue-virus mellem kvæg, får og vildt. Det er derfor interessant at studere, hvordan mitterne bevæger sig, så man kan forudsige, hvordan et udbrud vil sprede sig og kan vaccinere der, hvor der er behov for det. Jeg er ved at undersøge, hvordan mitterne bevæger sig i forhold til gårdene, og derfor har jeg sat blå UV-lamper, som fungerer som fælder, da lyset tiltrækker mitterne, op på marken i Klippinge, og jeg har også været på en mark i Lille Heddinge, hvis nogen skulle havde undret sig over det blå lys dér, fortæller Carsten Kirkeby.

I sidste uge henvendte én af Klippinges beboere sig til ham, fordi vedkommendes datter ikke turde køre forbi området med de mystiske lys - det kunne jo være UFO'er, der var på spil. Carsten Kirkeby måtte derfor berolige beboeren og fortælle om sit helt ufarlige ærinde.

- Det er tredje år, at jeg laver denne type observationer. Jeg startede på en mark i Vallø i 2009, hvor jeg observerede mitter i et område med får. I år har jeg indtil videre fanget et par tusinde mitter, og jeg har været i gang i en måned. Det højeste antal mitter, som jeg har fanget på én aften, er 20.000 - og det i bare én fælde. I løbet af efteråret og vinteren undersøger jeg så mitterne i mikroskop inde på laboratoriet på DTU's Veterinærinstitut. Jeg taster alle data ind på computer, og resultatet bliver så en 3D-model over de steder, hvor mitterne opholder sig, forklarer Carsten Kirkeby.

Han er oprindeligt uddannet biolog og har skrevet speciale om græshopper. Interessen for insekter har han altid haft, så det var naturligt at de også skulle være omdrejningspunkt for hans ph.d-afhandling, som han afleverer om halvandet år.
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk