23. november 2017
My (t.v.) og Selma (t.h.) Genz Offenberg er glade for at deres skole ikke ligner den i 1892. Men det var nu lidt sjovt at prøve.
gallery icon

Se billedserie

My (t.v.) og Selma (t.h.) Genz Offenberg er glade for at deres skole ikke ligner den i 1892. Men det var nu lidt sjovt at prøve.
Foto: Mathilde Forstholm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: I skole på gammeldags manér

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I skole på gammeldags manér
Stevns - 13. juli 2011 kl. 14:00
Af Mathilde Forstholm
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
Lille Heddinge: Hvad pokker er en ferle? Og hvad er en skudsmålsbog? Det fik 14 børn og voksne svar på, da de vovede sig ind bag pulten i Rytterskolen i Lille Heddinge. Her kunne de i løbet af et par timer få en oplevelse af, hvordan det var at være barn i 1892 - for omtrent 120 år siden. Og ja der var en risiko for at få et rap over fingrene af den strenge skolefrøken.

- Det er meget vigtigt at blive konfirmeret. Hvis ikke I kan blive konfirmeret, så kan I ikke rejse fra Lille Heddinge, så kan I nemlig ikke få jeres skudsmålsbog, den bog som blandt andet skal vise, hvor I har tjent, belærede den stikse skolefrøken eleverne, der havde et vågent øjne på de dovne:

- Hov, hov sidder du og falder i søvn, så kan du få et rap over fingrene, lød det pludselig under stavningen til en elev på tredje række, inden skolefrøkenen hev ferler frem i alle størrelser, som lignede grydeskeer, og kom med en advarsel.

Og hvordan var det så at sidde på skolebænken? Feriebørnene fra Aarhus Selma Genz Offenberg på 12 år, lillesøster My på ni år og Vitus på seks år fik alle en lille smagsprøve på skolelivet dengang.

- Det overraskede mig meget, at man ikke måtte sidde sådan her eller sig 'øh', sagde My, der flere gange fik besked på, at hænderne skulle væk fra hovedet.

- Det var også ret indviklet at stave dengang, og så var der godt nok meget mere bibelhistorie, sagde storesøster Selma.

Enige var de dog om, at de ikke kunne tænke sig at gå i Rytterskolen - i hvert fald ikke hele tiden.

Lillebror Vitus så dog heldigvis ikke ud til at blive grebet af panik. Han skal starte i skole efter sommerferien, og her måtte farmor Vivi Offenberg fra Rødvig lige fortælle, at det altså ikke er sådan, det er at gå i skole i dag.
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk