20. januar 2018
- Vietnameserne kan en masse og vil en masse, og man skal ikke undervurdere dem. Jeg har ansat fem vietnamesiske medarbejdere på ambassaden. De arbejder der 40 timer om ugen og læser på universitetet ved siden af. Det foregår om aftenen og om lørdagen, og jeg har aldrig hørt dem pive, siger John Nielsen.
gallery icon

Se billedserie

- Vietnameserne kan en masse og vil en masse, og man skal ikke undervurdere dem. Jeg har ansat fem vietnamesiske medarbejdere på ambassaden. De arbejder der 40 timer om ugen og læser på universitetet ved siden af. Det foregår om aftenen og om lørdagen, og jeg har aldrig hørt dem pive, siger John Nielsen.
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ambassadør i smørhullet Vietnam

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ambassadør i smørhullet Vietnam
Hillerød - 13. juli 2011 kl. 06:00
Af Maja Vindelev
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
Hillerød: Da avisens udsendte forleden mødte ambassadør John Nielsen i dennes hjem i Hillerød, var han angiveligt på ferie hjemme sammen med hustruen Charlotte Munch Nielsen. Men alligevel var der arbejde, der skulle passes, og et besøg i Hanoi af den danske undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) fik den danske ambassadør til at korte et par dage af sin i forvejen korte ferie.

- En arbejdsdag er ikke under 10-12 timer, og så skal jeg jo være til rådighed 24 timer i døgnet. Men det er et utroligt spændende job, og der er ikke to dage, der ligner hinanden, siger John Nielsen, der har været chef på den danske ambassade i Hanoi siden september sidste år. Det er hans første ambassadørpost.

Den danske ambassade i Vietnam hører til de store, danske ambassader, og Danmark har et nært forhold til landet, der i årtier indtil afslutningen på Vietnamkrigen i 1973 var i krig.

- Der er 125 danske virksomheder i Vietnam, Prins Henrik var barn i Hanoi - kongefamilien var på statsbesøg i 2009 - der er god kontakt folk-til-folk med kultur og musik samt ministerbesøg, og så er de vilde med fodbold. På alle leder og kanter er Vietnam et smørhul og et spændende sted, pointerer John Nielsen.

Der er 42 ansatte på ambassaden i Hanoi og otte på ambassadens kontor i Ho Chi Minh City i syd og landets største by, der tidligere hed Saigon. I mange år har den danske bistand til Vietnam mest handlet om udviklingsstøtte, men den er nu ved at blive udfaset, og selvom der er meget udviklingsstøtte tilbage, så er det planen, at den er slut i 2015.
Verdensrekord
- Vietnam er ved at blive et mellemindkomstland, men for 25 års siden var det et af de fattigste lande i verden. I 1993 var der 52 procent fattige i Vietnam, og i dag er der under 10 procent. Procentmæssigt er det noget nær en verdensrekord, siger John Nielsen, der naturligt nok mere og mere kommer til at arbejde med det handelsmæssige.

- Vi bruges til at åbne døre, og vi bruger rigtig meget tid, når der er besøg fra Danmark for eksempel af virksomheder, siger John Nielsen

En af de ting, der kræver rigtig meget tid og energi af den danske ambassadør i Hanoi er at finde ud af, hvad der foregår i det kommunistiske land, især under overfladen.

- Vietnam har et et-parti system, så der er ingen fri presse, men kun partipressen, så man kan ikke ved at læse fem morgenaviser sætte sig ind i, hvad der sker. I stedet må man opbygge et stort netværk af kontakter til politikere, embedsfolk, forskere, uafhængige konsulenter og forretningsfolk. Det er nødvendigt med et bredt netværk, eller får man ikke det rigtige billede, siger John Nielsen og fortsætter:

- Det er svært og tager tid. Man er hele tiden i gang og bliver aldrig færdig. Der er åbenhed om økonomien og også debat om denne, men politisk er der helt lukket, og det gør det svært. Det er jo ingen opposition. At det er så svært og tager så meget tid, er noget af det, der har overrasket mig mest.
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?





Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk