30. september 2020
Det er ikke til at se det, men jomsvikingen Svend Silkehår (Niklas Noe-Nygaard)) og Arnulf Stridbjørnsøn (David Wittenburg) bliver venner.
gallery icon

Se billedserie

Det er ikke til at se det, men jomsvikingen Svend Silkehår (Niklas Noe-Nygaard)) og Arnulf Stridbjørnsøn (David Wittenburg) bliver venner.
Foto: Lars Skov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vikingerne falder af følelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vikingerne falder af følelser
Frederikssund - 25. juni 2011 kl. 04:00
Af Knud Cornelius
Anmeldelse:
"En kvinde er en krigers værste fjende" hedder det i årets vikingespil i Frederikssund, og vikingerne blødgøres da også af deres følelser.

Det får en af dem til mod slutningen at råbe, at historien "ender som en vattet saga", og det kan man mene. Men Susanne Clod, som fra "Havhingsten"'s ræling fik inspirationen til sine bøger om Arnulf og Veulf, hævder, at de sammenhængende spil i fjor og i år er "frydklukket frem", og så er der vel ikke grund til indvendinger?

Der er nok kraftfulde mænd på scenen, men også stærke kvinder, og forfatteren har sympati for dem. Hun lader de kække kvinder udfordre mændene, tager de svageres parti, og når hun siger, at "kvinder kagler, men mænd handler", så mener hun det ikke. Kvinder tåler, men tager ofte det sidste stik alligevel. Sådan var det i vikingetiden, og sådan ser Susanne Clod vist også verden i dag.
Vikingedrøm
Arnulf, den flygtede brodermorder fra 1. del i fjor, skulle nu have heddet Veulf, men stykket giver ham navnet Arnulf Ulveblod, og han klarer at blive optaget hos jomsvikingerne, der dengang netop var en krigerbande, som ikke regnede kvinder for noget.

Men Arnulf drømmer uafbrudt om Frejdis, som bror Rolf efter hans flugt har fået som kæreste. Får Arnulf og Frejdis mon alligevel hinanden? Og får bror Rolf i stedet den stolte Jofrid, som blev voldtaget af storebror Helge? Og undgår jomsvikingerne døden, selv om de er blevet fanget af Hakon Jarls mænd? Og får de unge trælkvinder Unna og Gunna lov til at rejse væk med fjollebryggerne Ram og Skram, som de er faldet for? Og trækker de kloge gudinder Frigg, Freja og Idun i trådene ligesom sidste år, og skræpper ravnene Hugin og Munin atter op om, at "det skal Odin få at høre?". Og lister Fenrisulven rundt mellem heste og folk, hunde og geder, og er børnene ikke bare fremtidens vikinger, men også herlige unger, der har stort mod på at lære voksenlivets underlige regler at kende? Og kalder lurerne til fest, og råber Odin op om, at der skal ædes og drikkes og råbes tre gange Hil for vikingespillene?
Mest for øjet
Rigtigt gættet - alt går, som det skal. Men det går noget langsomt her i 60-års forestillingen, og stykket mangler den dramatiske nerve, som ville få tilskuerne til at leve med. Nu ser man på og nyder den kæmpestore indsats fra de 300-400 aktive på og bag scenen.

Spillepladsen er et fund, scenografien udbygges til stadighed og omdannes smidigt fra kongsgård til kampplads, og teknisk er forestillingen på et absolut højt niveau med en god lydside og en velfungerende lyssætning. Kasper Vadsholts musik har ikke noget med Carl Nielsens sagatone at gøre, men går i sporet efter nutidens ligegyldige rytmeformer. Men Pierre Miehe-Renard har endnu engang evnet at samle det kæmpestore opbud af medvirkende, så alle er, hvor de skal være for at danne en farverig baggrund for den forudsigelige fortælling.

"Arnulf Ulveblod" er mest for øjet og mindre for hjernen. Der fortælles eventyr ud fra opskriften, at nu skal de stærke mænd vise, hvordan et rigtigt samfund skal være, men dennegang får kvinderne blødgjort deres kampglade mandfolk. Begge parter mundhugges, som de skal, og så får de rette elskende - nå nej, det må man jo ikke vide, kun gætte på.

For massevirkningens skyld fire små stjerner til årets vikingespil.

"Arnulf Ulveblod" af Susanne Clod, iscenesat af Pierre Miehe-Renard (Vikingespillene, Kalvøen i Frederikssund - varighed: 2 timer og 20 min. Opføres til den 10. juli)
Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?