11. maj 2021
Torben Kjær er ikke tilfreds med kommunens praksis i sager, hvor borgere fratages sygedagpenge.
Torben Kjær er ikke tilfreds med kommunens praksis i sager, hvor borgere fratages sygedagpenge.
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kritik af tvungne lykkepiller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kritik af tvungne lykkepiller
Opdateret 05. maj 2011 kl. 08:37
Hillerød - 03. maj 2011 kl. 04:00
Af Julie Grothen
Hillerød: Hillerød Kommune laver sin egen fortolkning af loven, når modtagere af overførselsindkomst tvinges til at tage lykkepiller eller følge en anden behandling, hvis ikke de vil miste deres sygedagpenge eller førtidspension.

Det mener formand for handicaprådet i Hillerød, Torben Kjær.

- Det er bekymrende, at kommunen ikke har en praksis i overensstemmelse med lovens bogstav, men ud fra deres egen fortolkning, siger han til Frederiksborg Amts Avis.

Ifølge dagpengeloven kan kommunen tage sygedagpengene fra en borger, hvis den sygemeldte uden rimelig grund undlader at medvirke ved kommunens opfølgning eller ikke indvilliger i at modtage den nødvendige lægebehandling.

Tidligere på foråret kom det frem, at flere kommuner i nogle tilfælde har stillet krav til borgere om at lade sig medicinere med antidepressiv medicin for at kunne opretholde retten til sygedagpenge. Hillerød Kommune blev nævnt som et af eksemplerne.

Derfor har Torben Kjær stillet spørgsmål til Byrådet om det er praksis i kommunen, spurgt til, hvem der træffer afgørelser i den slags sager, og i hvor høj grad kommunens lægekonsulent bliver inddraget i beslutningen.

Formand for arbejdsmarkedsudvalget Jamil Cheheibar (S) forklarer i et skriftligt svar til Torben Kjær, at kommunen følger loven.

"Hillerød Kommunes praksis følger sygedagpengelovens § 21 stk. 1, hvoraf det bl.a. fremgår, at retten til sygedagpenge er betinget af, at den sygemeldte modtager den nødvendige lægebehandling. Til brug for vurderinger af om dette er tilfældet, indhentes akter fra relevante læger. Det er således ikke jobcentrets sagsbehandlere der afgør, hvilken lægebehandling der er nødvendig" står der blandt i svaret, som også redegør for, at kommunens lægekonsulent involveres i langt de fleste beslutninger.

Jamil Cheheibar uddybede det skriftlige svar på byrådsmødet den 27. april.

- Der er under fem sager om året i Hillerød, hvor udbetalingen af sygedagpenge stoppes på grund af at borgeren ikke vil følge lægens anbefaling, og det handler om forskellige sygdomme, ikke kun om lykkepiller, sagde Jamil Cheheibar, som også uddybede, at kommunen altid forsøger at få en dialog med borgeren, før der laves sanktioner i ydelsen.
Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?