25. oktober 2021
Knud Vilhelm Jensens farfar og farmor havde Zuzana boende på Knudhøjgaard i Spjellerup. En tjekkisk journalist følger i Zuzanas fodspor og besøger Næstved for at møde mennesker, der kender mere til de danske Liga-børn i Næstved. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Knud Vilhelm Jensens farfar og farmor havde Zuzana boende på Knudhøjgaard i Spjellerup. En tjekkisk journalist følger i Zuzanas fodspor og besøger Næstved for at møde mennesker, der kender mere til de danske Liga-børn i Næstved. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jødiske Zuzana reddede livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jødiske Zuzana reddede livet
Opdateret 05. april 2011 kl. 08:46
Næstved - 02. april 2011 kl. 12:32
Af Jan Jensen
Gårdejer Knud Vilhelm Jensen, Knudhøjgaard i Spjellerup, har hørt om den unge tjekkiske pige. Zuzana boede hos hos farmor og farfar under krigen.

Hun var 13 år, da hun i 1939 kom til Næstved. For pigen var det et eventyr, men hun var blandt de sidste, der nåede ud af det besatte Tjekkiet og overlevede nazisternes koncentrationslejre.
En utrolig historie
Zuzana Ledererova er 87 år og bor i Prag, hvor den tjekkiske journalist Judita Matyasova arbejder på at finde ud af, hvad der skete med de andre børn, der flygtede ud af landet.

- Jeg har siddet i hendes stue, og hørt den skrøbelige kvinde fortælle, hvad der skete. Med meget stille røst fortalte hun, at hendes mor valgte hende blandt tre søskende. Hun kunne kun vælge én af sine døtre til zionist-kurset. Jeg kunne ikke tro, at den historie aldrig var blevet fortalt, siger Judita Matyasova til Sjællandske.

Beslutningen reddede Zuzanas liv, men fik fatale følger for familien Böhm. Ingen overlevede. Historien minder om William Styrons berømte bog, Sophie's Choice, og den skal udgives i Judita Matyasova's version.
Lærte håndarbejde
Zuzana blev modtaget af Ann Marie Nielsen, som tog sig af alle børnene i Næstved. Zuzana Böhm lærte at sy på håndarbejdsskole overfor Missionshotellet - i dag Hotel Kirstine.

De cirka 30 jødiske børn mødtes en gang om ugen i "Bygningen", hvor de blev undervist i den jødiske kultur og hebraisk. De skulle også lære landbrugsarbejdet og flere hjalp til på gårdene i området.
Flugten til Klinteby og Sverige
I april 1940 måtte børnene flygte ud af byen og skjule sig i Klinteby. Arnost nød at arbejdet med landbrug, og Zuzana drømte om at blive uddannet indenfor kunsthåndværk. Men parret levede isoleret i frygt for at blive opsøgt af de tyske soldater. De mistede kontakten til mange af vennerne fra Næstved, og flygtede til Sverige i 1943.

Journalist Judita Matyasova har kontakt med jødiske historikere Sverige, Danmark og Israel. Hun kommer til Danmark og i den forbindelse efterlyser Sjællandske historier og informationer om Zuzana og de andre tjekkiske børn.
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk