28. september 2021
Casper Pedersen og Kasper Gregersen med en plakat, der viser arbejdere i gang med at lægge brosten på Gammel Strand Fiskertorv. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Casper Pedersen og Kasper Gregersen med en plakat, der viser arbejdere i gang med at lægge brosten på Gammel Strand Fiskertorv. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Unge får historiske billeder til at hitte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Unge får historiske billeder til at hitte
Egedal - 07. december 2018 kl. 05:28
Af Annemette Ross Jensen

Opførelsen af Folketingssalen på Christiansborg i år 1900, Tivolis hovedindgang i 1904, togafgang fra Københavns Hovedbanegård i 1914 og Rådhuspladsen i København i 1910.

Det er nogle af de foreløbig 21 historiske fotografier, som firmaet Mycanvas.dk har bragt til ny ære og værdighed som store sort/hvide plakater.

Firmaet er startet af 27-årige Kasper Gregersen fra Stenløse og 25-årige Casper Pedersen fra Vanløse og åbnede officielt den 1. november i år. De to kender hinanden gennem en fælles kammerat og har blandt andet en fælles interesse for historie.

- Vi er begge to iværksættere, og ville gerne lave et firma sammen, og så kom vi til at snakke om, at der er så meget nyt byggeri i København, og hvordan vi kunne bevare de gamle bygninger, fortæller Kasper.

De synes, der er mere charme over de gamle bygninger fra omkring år 1900 end nutidens betonbyggeri, og det ville de gerne åbne andres øjne for.

- Der er flere detaljer i en gammel murermestervilla med stuk på Frederiksberg, konstaterer Casper.

I første omgang har de i høj grad kastet sig over kendte bygninger og steder i København. Billederne har de fundet på Statsarkivet og købt rettighederne til at bruge i My Canvas, som betyder »Mit lærred«.

»Vi giver dig et lærred med nostalgiske fotografier af Danmarks historie, som rummer alt lige fra gader, steder og momenter, som de så ud for over 100 år siden. Tag med på en tidsrejse tilbage i tiden, og mærk stemningen i denne smukke historiske kunst.«, begrunder de på deres hjemmeside.

Her kan man se de 21 billeder, som Mycanvas.dk lige nu har til salg - og ikke mindst læse historien om netop det sted, for de vil gerne give dem, der kigger på plakaterne, et indblik i bygningens eller stedets historie. Så sammen med plakaten får køberne også historien om stedet med.

- Vi sidder og udvælger, dem, der er noget værdi i, og går efter det, der har stor betydning, siger Kasper.

- Vi er selv blevet grebet af de steder, vi har fundet, tilføjer Casper.

Et af billederne er for eksempel af Det Notoriske børnehjem Kana på Strandvejen. Det blev kendt for sin drabelige historie om en dreng, der blev giftmyrdet af forstanderen på børnehjemmet for at skjule et seksuelt forhold.

- Det er billeder af noget, hvor der er en historie med, siger Kasper.

- Det er det, vi synes, er unikt, tilføjer Casper.

Selv om billederne kan være i dårlig forfatning, når de finder dem i Statsarkivet, så restaurerer de dem, så de fremstår som nye via et samarbejde med fotograf og grafiker Jonathan Weimar og grafiker Jasper Rasmussen.

De glæder sig over, at deres plakater har fået positiv bevågenhed fra kendte som sangeren Alex og Amanda Glæsner fra De unge Mødre, og Kasper og Casper har også allieret sig med omkring 10 steder rundt omkring i byen, hvor de har fået lov at hænge plakater op.

De har blandt andet en historisk plakat fra Bryggen hængende i Salon Halo på Bryggen, ligesom de har fået lov at hænge plakater på Café Sirius i Nordvest og Kanalcaféen på Christianshavn, fortæller de.

- På Axelborg har vi fået lov at hænge et billede ved Simon Spies' stambord, smiler Kasper stolt, og de har også fået lov at udstille billeder i en blomsterbutik på Godthåbsvej på Frederiksberg.

Kasper har selv boet sine første 10 år i København, inden familien flyttede til Smørum, og de seneste fire år har han boet i Stenløse. Casper er oprindeligt fra Næstved.

Foreløbig arbejder de begge to ved siden af Mycanvas.dk.

Kasper er uddannet tatovør, og Casper har både arbejde ved jernbanen, forskellige virksomheder og i sin egen lille webshop med salg af E-cigaretter. Men de håber, at Mycanvas en dag kan give dem begge et fuldtidsjob.

- Vi håber stærkt på, at det kan blive en levevej og et kæmpefirma, siger Kasper.

- Ja, for det er virkelig sjovt, siger Casper.

Stemmer du til kommunalvalget i år?