25. oktober 2021
Chiafrø
Chiafrø
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Er superfoods egentlig så super?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Er superfoods egentlig så super?

Det seneste år er det buldret frem, med forskellige produkter under kategorien ’Super food’. Og meningerne er delte om hvorvidt der holder, eller blot er et genialt markedsføringstrick. Her vil vi forsøge, at besvare de spørgsmål der måtte være angående superfoods. Og belyse om deres effekt, er så gavnlig som mange antager.

Hvad er superfood?

Hvis man går bare lidt op i kost og sundhed, har man formentlig ikke kunne undgå at høre om superfoods. For både på tv, i reklamer, og på blogs bliver superfoods hyldet, grundet dens gavnlige effekt for os mennesker. Og på diverse helse webshops, bugner det da også med lækre snacks, og madlavningsprodukter med ’superfood’ stående henover emballagen. Og det kan være svært, at gennemskue hvad der egentlig står bag produktet. For når man kigger online, er der rigtig mange artikler både for og imod begrebet.

Hvis man skal følge den officielle definition, der er på superfoods lyder den således ’’ En meget næringsrig fødevare, som anses for værende ekstra gavnlig for dit helbred og velbefindende.’’ Og dette statement har fået mange til, at tænker på superfoods som en form for mirakelmiddel. Det er ofte lige før, at folk er nødt til at gå ud og tage et kviklån for at få råd til den rigtig topping til deres morgenmad. For alle disse bær, frø, og kerne bliver af mange brugt til at give en god start på dagen. Og man kan også med fordel pifte grøden, skyren, eller en anden slags morgenmad op med de lækre produkter. For det smager rigtig lækkert, og kan også bruges til salat eller madder, hvis man vil gøre det ekstra farverigt og lækkert.

Og selvom der ingen tvivl er om, at superfoods har mange gode egenskaber. Så skal man også huske, at der ligger rigtig meget markedsføring bag produkterne. Og det er der mange mener, at problemet ligger. For der er ingen tvivl om, at superfoods er sundt. Men måske findes der billigere alternativer, som er lige så sunde som morbær, acaibær, og chiafrø. Men der er ingen tvivl om, at produkterne ikke er helt snyd. For de er rigtig sunde, der kunne bare godt findes mange alternativer til dem.

Hvad er alternativet til superfood

Og når man læser på definitionen af superfoods, vil man da også kunne læse, at mange hverdagsgrøntsager kan være lige så fine alternativer. Så du behøves ikke, at søge på lån penge for at være sund alligevel. For hvis man læser lidt op, vil man kunne erfare at også fødevarer som Avocado, blåbær, og broccoli lever op til den ovenstående definition.
Hvis man mangler inspiration til, hvordan man bruger superfoods. Kan man med fordel, besøge nogle cafeer med superfood produkter med menuen. Her vil man kunne samle inspiration, og lære at blande superfoods med almindelige madvarer.
Men hvis man skal følge definitionen, handler det egentlig om fødevarer. Der er sundere, end gennemsnittet i samme kategori. Og superfoods er produkter, som indeholder flere vitaminer, sunde farvestoffer fra planter, og som ikke indeholder store mængder mættet fedt.

Hvilken slags superfoods skal man så spise

Det første der er vigtigt, at huske på. Er at der ikke findes nogen mirakel midler, og derfor kan superfoods alene ikke løse ens problemer. Og dette er selvom man tit læser om, at forskellige frugter, grøntsager, eller superfoods kan løse forskellige ting. Er det vigtigste, at man spiser en sund og varieret kost. Derudover er det også en stor fordel, at huske at være aktiv og dyrke motion. Dette er de to første skridt, til at få en sundere krop.

Det betyder at hvis du ligger på sofaen, og bruger dagen på betting. Og spiser Chips, og drikker sodavand. Kan du spise alle de superfoods du vil, din krop vil stadig ikke blive sund og fit.

Men hvis du skal spise superfoods, har du et bredt udvalg. For som tidligere beskrevet, er superfoods meget næringsrige fødevarer som gavner helbredet. Og under denne kategori, går både alle de små bær og frø. Som bliver reklameret med, som værende superfoods. Men også ganske almindelige grøntsager, opfylder de skrevne krav. Så du kan både spise Rosenkål, Søde kartofler, citroner, laks, jordbær og mange flere, frugter og grøntsager.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?