28. oktober 2020
SF og Socialdemokratiet vil fjerne regel om kommunal medfinansiering af klima-sikring og skrue ordningen tilbage til de gamle regler, hvor forbrugerne betaler investeringerne over vandregningen. Foto: Steen Østbjerg.
SF og Socialdemokratiet vil fjerne regel om kommunal medfinansiering af klima-sikring og skrue ordningen tilbage til de gamle regler, hvor forbrugerne betaler investeringerne over vandregningen. Foto: Steen Østbjerg.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: S og SF vil rulle klimaregler tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

S og SF vil rulle klimaregler tilbage
Opdateret 22. oktober 2017 kl. 09:44
Sjælland - 22. oktober 2017 kl. 09:42
Af Tine Fasmer

Socialdemokraterne og SF har fundet sammen om et fælles lovforslag, der skal sætte skub i klima-tiltag, der kan forebygge oversvømmelser.

Det sker, fordi en ny regel fra 1. januar 2016 betyder, at kommunerne skal betale 25 procent af regningen for klima-sikring, hvor det før var spildevandsselskaberne og dermed forbrugerne, der stod for hele betalingen. Det har fået anlæg af regnvandsbassiner og andre klimaløsninger til at gå helt i stå. Og den sitution vil Socialdemokratiet og SF havde vendt.

- Vandsektorloven betyder i dag, at mange klimaprojekter enten bliver langt dyrere, fordi man i stedet for overjordiske løsninger, hvor kommunerne skal betale 25 procent, vælger underjordiske løsninger, som spildevandsselskaberne stadig betaler 100 procent. Eller også bliver de slet ikke til noget, kommunerne skal jo også sørge for at overholde anlægsstoppet, siger SF's klima- og energiordfører Pia Olsen Dyhr.

SF og Socialdemokratiet stod sammen med stort set samtlige partier i Folketinget bag ændringerne af vandsektorloven, men det er tid til at erkende fejl-udviklingen, pointerer Pia Olsen Dyhr:

- Vi må erkende, at der har været store utilsigtede konsekvenser.

Socialdemokraternes klima- og energiordfører Nicolai Wammen kalder forslaget »rettidig omhu«:

- Vi ønsker sammen med SF at give en hjælpende hånd til de borgere, der risikerer oversvømmelse, fordi der ikke er klimasikret, og vi får forhåbentlig flertal til at få genindført de fornuftige regler fra 2012. Det fungerer ikke godt nok, når kommunerne betale 25 procent af klimasikringen. Hvis de skal prioritere det, kommer det til at gå fra ældrepleje, børneinstitutioner og alle de andre vigtige ting, som kommunerne tager sig af, siger Nicolai Wammen.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er åben over for, hvordan reglerne skal skrues sammen fremadrettet. Men han understreger, at det er hensigtsmæssigt, at kommunerne er til at finansere klima-løsninger.

- Som forsyningsminister er jeg først og fremmest forbrugernes minister. Jeg er derfor meget opmærksom på, at forbrugerne ikke betaler for meget over deres vandregninger for tiltag som klimatilpasning. Vi skal ramme balancen mellem, at kommunerne laver klimatilpasning, uden at forbrugerne står tilbage med voldsomme spildevandsregninger, siger Lars Christian Lilleholt.

Ifølge en nylig rapport fra den grønne tænketank Concito er Lolland landets mest klima-sårbare kommune, fuldt af bl.a. Odsherred, Vordingborg, Guldborgsund, Slagelse og Kalundborg.Helsingør og København er de eneste bykommuner med højt udfald på sårbarhedsparatrene.

Læs mere i lørdagens udgave af DAGBLADET, Nordvestnyt, Sjællandske og Frederiksborg Amts Avis. E-avisen kan købes her: http://sn.dk/modules/sn/flow_page_buy

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?