23. oktober 2020
Kronprins Frederik og borgmester Mikael Smed afslører dannebrogsfanen. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Kronprins Frederik og borgmester Mikael Smed afslører dannebrogsfanen. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video: Fane med split overraskede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video: Fane med split overraskede
Opdateret 16. juni 2019 kl. 07:08
Vordingborg - 16. juni 2019 kl. 01:41

- Wauw, hvor er det flot. Jeg får lyst til at spørge, om der er nogle, der er overraskede?

arrow Læs også: Korsriddere stod vagt for de udsendte

Sådan lød det fra konferencier Sille Roulund, da Kronprins Frederik og borgmester Mikael Smed (S) havde afsløret den til jubilæet specialfremstillede dannebrogsfane. Borgmesteren fik som den første lov til at svare.

- Jeg ved ikke, hvordan det så ud dengang, men det her er bedste bud, og det er et fantastisk bud. Det er jo en lille smule anderledes end det Dannebrog, vi kender i dag. Men det kan godt genkendes. Det er rigtig flot, sagde han.

Det er arkæolog Nanna Holm fra Danmarks Borgcenter, der står bag idé og design. Dannebrogsfanen er syet af den estiske tekstilkunstner Elna Kaasik, der er specialist i arkæologiske tekstiler. Garnet er indfarvet med kraprod, som man i middelalderen brugte til den røde farve. Tekstilet er håndvævet og håndsyet, som man ville have gjort det i middelalderen.

Det Dannebrog, vi kender i dag, er resultatet af mange hundrede års justeringer. Derfor har man genskabt Dannebrog, som man mener, at det kan have set ud i 1219. Designet er baseret på adskillige historiske kilder. Heriblandt Dannebrogsmønten, som er en sølvmønt fra Valdemar den Stores regeringstid fra 1157 til 1182. Den viser en korsfane, men på sølvet ikke får viden om farven. Det gør man til gengæld i en hollandsk våbenskjoldsbog fra 1370'erne, der viser den første farvelagte fane, man med sikkerhed kan sige er Dannebrog.

Både dannebrogsfanen og Dannebrogsmønten kan ses i udstillingen på Danmarks Borgcenter frem til 20. oktober. Mønten, der er én ud af blot tre, man har fundet i Danmark, er udlånt af Nationalmuseet.

En stor variant af det håndlavede flag er blevet syet af »Langkilde og Søn«, der er Kongelig Hofleverandør. Det måler 356 gange 555 centimeter, og Justitsministeriet har givet særlig tilladelse til, der må flages med det dagligt i sæsonen, mens udstillingen er åben.

Næsten samtidig med afsløringen i Vordingborg deltog Hendes Kongelige Højhed Dronning Margrethe i en ceremoni i Den Danske Konges Have i Tallinn. Her var hun med til at afsløre et flag magen til. Det vil efterfølgende blive udstillet på Tallinna Linnamuuseum - Tallins bymuseum.

Ved afsløringen i Tallinn deltog Vordingborg Kommunes 1. viceborgmester Else-Marie Langballe Sørensen.

arrow Farvel på estisk manér
16. juni 2019 kl. 00:50 Opdateret: kl. 21:26
arrow Video: Frederik i topform indgraverede sine initialer
16. juni 2019 kl. 00:46 Opdateret: kl. 07:12
arrow Borgmester kunne ånde lettet op
16. juni 2019 kl. 00:31 Opdateret: kl. 21:27
Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk