21. juni 2021
Pylonen ved Afkørsel 41 er afgørende for erhvervsområdets udvikling. Det mener man hos Vordingborg Kommune, der af samme grund ikke vil dække pylonen til på trods af et påbud fra Vejdirektoratet.          Foto: Lars Christensen
gallery icon

Se billedserie

Pylonen ved Afkørsel 41 er afgørende for erhvervsområdets udvikling. Det mener man hos Vordingborg Kommune, der af samme grund ikke vil dække pylonen til på trods af et påbud fra Vejdirektoratet. Foto: Lars Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vejdirektoratet politianmelder kommunen i pylonstrid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Vejdirektoratet politianmelder kommunen i pylonstrid
Vordingborg - 07. april 2021 kl. 19:52
Af Lars Christensen

Striden om den ulovlige reklamepylon ved Afkørsel 41 ved Stensved resulterer nu i, at Vejdirektoratet har valgt at politianmelde Vordingborg Kommune.

Som omtalt her i avisen i lørdags har kommunen bevidst valgt ikke at efterkomme et påbud om at fjerne eller tildække reklamepylonen inden 1. april, selvom kommunen tidligere på året tabte en klagesag i Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Det vækker dyb undren i Vejdirektoratet, hvor man nu ser sig nødsaget til at gå videre med sagen til politiet.

- Vi har varslet til kommunen, at såfremt reklamerne ikke er fjernet eller tildækket ved fristens udløb, så vil sagen blive overdraget til politiet til strafferetlig behandling, forklarer Maria Lønsmand Meiner, der er afdelingsleder i Vejdirektoratet.

- Herefter vil det være op til politiet at vurdere, hvordan kommunen skal sanktioneres indtil reklameskiltningen er fjernet, forklarer hun videre.

- Det er heldigvis sjældent, at vi er nødt til at lave politianmeldelser i den her slags sager, forklarer Maria Lønsmand Meiner, der er afdelingsleder i Vejdirektoratet.

- Der er ret klare regler for, hvordan man må skilte i de her områder i forhold til, hvor høje og dominerende skiltene må være, og hvor tæt på de skal stå i forhold til det, som de reklamerer for, forklarer hun.

- Vi har indledningsvis haft en længere snak med kommunen om, hvordan skiltningen skulle være. De har lavet visualiseringer, som vi har kommenteret på. Jeg tænker ikke, at kommunen kan være i tvivl om, hvor vi har stået i den her sag, tilføjer hun.

- Klagenævn tager ikke fejl

Hos Vordingborg Kommune står man fast på, at en lovændring fra 2018 åbner op for, at man gerne må sætte skiltning op i erhvervsområder, der endnu ikke er fuldt udbyggede.

- Vi læser loven forskelligt, lyder det fra Maria Lønsmand Meiner og tilføjer, at klagenævnet har givet Vejdirektoratet ret i sin måde at tolke loven på.

- Vi har to andre sager om pyloner, blandt andet den ved Nørre Alslev, hvor klagenævnet også har givet os ret. Hvis vi misforstår loven, så misforstår de den også i klagenævnet. Det vil betyde, at de ypperste fagfolk på området misforstår loven. Det tror jeg ikke på, lyder det fra afdelingslederen.

Pylonen er vigtig for at tiltrække virksomheder til området, lyder det fra kommunen. Foto: Lars Christensen

- Loven er som den er. Det er helt legitimt, at man gerne vil ændre lovgivningen, men vi kan ikke vente med at træffe beslutning om sagen i Vordingborg, mens vi håndhæver den over for andre kommuner. Vi er nødt til at behandle alle lige, forklarer hun og afviser samtidig kommunens påstand om, at Sydsjælland bliver behandlet anderledes end resten af landet.

- Vi har haft en del klagesager fra kommuners side, men der må vi bare sige, at det er meget få sager, vi ikke har fået medhold i. Vi har et billede af, at vi håndhæver det ens på tværs af landet, forklarer hun.

Hun tilføjer, at Vejdirektoratet for nyligt fik medhold i en lignende sag fra Stilling ved Skanderborg, hvor McDonald's ville opsætte en pylon i strid med naturbeskyttelsesloven.

Der skal bygges mere

Vejdirektoratet har 1. februar været nede ved Afkørsel 41 for at se, om området har ændret karakter siden klagesagen startede tilbage i 2019. På trods af den igangværende udbygning af området, har Vejdirektoratet dog ikke revurderet sagen.

- Det, der er sket i området, har vi hele tiden vidst. Der er ikke noget nyt, forklarer Maria Lønsmand Meiner, der ikke kan sige, hvor meget der endnu skal bygges, før Vejdirektoratet vil tillade pylonen.

- Det er et skøn. Men spredte bygninger er ikke i sig selv nok til at ændre området. Det skal have en karakter af et sammenhængende byområde, forklarer hun og understreger, at Vejdirektoratet er åben for en løbende dialog med kommunen om, hvornår området er bebygget nok.

- Vi skal nok komme, hvis kommunen mener, at området har ændret sig. Vi er ikke ude på at genere nogen. Vi vil bare sikre os, at naturbeskyttelsesloven overholdes, forklarer hun.

Borgmester: De fejltolker loven

Borgmester Mikael Smed (S) mener, at Vejdirektoratet har fejltolket loven i sagen om pylonen. Foto: Jens Wollesen

Meldingen om, at Vejdirektoratet er på vej med en politianmeldelse får ikke kommunen til at ombestemme sig.

Sådan lyder svaret fra borgmester Mikael Smed (S).

- Vi er stadig overbeviste om, at de fejltolker lovgivningen, og det vil vi have undersøgt. Nu tager vi det til politikerne på Christiansborg for at finde ud, hvordan det kan være, at forholdene er anderledes her end andre steder i landet, forklarer borgmester Mikael Smed (S) med henvisning til de mange pyloner, der står rundt om i Danmark.

- Vi mener, at ministrene må på banen. Såfremt der ikke er nogen vej frem gennem de kanaler, så bliver vi selvfølgelig nødt til at efterleve påbuddet, forklarer borgmesteren, der ærgrer sig over, at kommunen ikke kan få lov til at vende sagen med politikerne, før Vejdirektoratet tyr til en politianmeldelse.

- De har ikke givet os mulighed for at gå den vej. Det er en ret kort frist vi har fået for at efterleve påbuddet, og fristen lå endda på en helligdag, lyder det fra borgmesteren.

De burde afvente

Mikael Smed afviser, at kommunen forsøger at forhale sagen.

- Brevet er allerede sendt af sted til politikerne. Vi skynder os selvfølgelig alt det vi kan, forklarer borgmesteren, der håber, at Vejdirektoratet vil holde igen med politianmeldelsen.

- I sådan en situation ville jeg selv afvente til det sidste svar er kommet ind. De kunne godt give os en længere frist eller udvise den konduite, at vi kunne få lov at få politikernes svar først, forklarer han.

- Jeg vil gerne stå på mål for, at det er på samme måde, at vi her i kommunen bør håndtere lignende situationer, lyder det fra borgmesteren.

Men risikerer I ikke, at I som kommune sender et dårligt signal til de borgere, der er uenige i de beslutninger, som kommunen tager? At det ikke er vigtigt at efterleve et påbud?

- Det kan man mene, men når man direkte har at gøre med en sag, hvor vi mener, at der er en total tilsidesættelse af lovgivningen, så synes vi det er rimeligt, at vi får undersøgt det hos politikerne. Den mulighed har man også som borger, hvis man mener, loven bliver fejltolket, forklarer Mikael Smed.

Giver ulige vilkår

- Grundlæggende synes vi jo, at Vejdirektoratet ikke sætter sig godt nok ind sagen, og vi synes heller ikke, at de ser på, hvordan deres kolleger gør i resten af landet. Det giver ulige vilkår, hvis ikke vi kan få lov til at udvikle vores erhvervsområder, fortæller borgmesteren.

- Der er virksomheder, der kræver at være synlige fra motorvejen før de vil etablere sig i området. Pylonen er vigtig for at vi kan få udbygget området, og Vejdirektoratets beslutning risikerer at sætte en stopper for erhvervsudviklingen, tilføjer Mikael Smed

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk