11. august 2020
Distiksleder af Ulvsund Plejecenter Susanne Winther får officielt overdraget den ene UVC-box af borgmester Mikael Smed (S). Foto: Claus Vilhelmsen
gallery icon

Se billedserie

Distiksleder af Ulvsund Plejecenter Susanne Winther får officielt overdraget den ene UVC-box af borgmester Mikael Smed (S). Foto: Claus Vilhelmsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Uv-box skal rense for coronavirus på to plejehjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Uv-box skal rense for coronavirus på to plejehjem
Opdateret 01. juli 2020 kl. 19:26
Vordingborg - 01. juli 2020 kl. 18:46
Af Claus Vilhelmsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tænk om man lige kunne smide sin telefon, sit computertastatur eller sit arbejdstøj ind i en box, og et par minutter senere ville effekterne være renset for virus.

Det kunne gøre livet mindre farligt at leve i disse coronatider.

Nu er det bare ikke længere et drømmescenarie. En sådan boks er udviklet, og den er oven i købet lavet af Esko Design, som i sine første leveår boede i Præstø.

Vordingborg Kommune har købt de første to bokse, og den sidste uges tid har de været afprøvet på plejehjemmene Ulvsund i Lendemarke og Solhøj i Mern.

Onsdag blev de præsenteret og officielt indviet af borgmester Mikael Smed (S) og distriktsleder for Ulvsund Plejecenter Susanne Winther.

Sidstnævnte lagde et tastatur, nøgler og et par andre effekter ind i boksen, lukkede den, og da den åbnede igen et par minutter efter, var alt renset for virus. Såvel corona som andet virus.

Ultraviolet lys

Hvordan virker det så? Egentlig er det kendt teknologi, det er bare med at få idéen. Ved hjælp af ultraviolet lys belyser UVC-lamper inde i boksen emnerne og i løbet af to minutter er bakterier og vira inaktiveret. Det har længe været kendt, at ultraviolet lys kan dræbe skadelige bakterier. Det var den dansk-færøske videnskabsmand og Nobelprisvinder Niels Finsen, der i starten af 1900-tallet fandt ud af, at ultraviolette stråler har en særlig effekt på bakterier.

- Jeg har gennem mange år produceret lamper baseret på LED-lys og har længe været opmærksom på hygiejnemulighederne i lys, forklarer Esko Schmidt-Sørensen, der stadig bor i Præstø, men har flyttet sin virksomhed til Herfølge.

UVC BOX er testet og godkendt af et internationalt anerkendt institut til desinfektion. Innovationsfonden har støttet udviklingen af Esko Schmidt-Sørensens boks med midler fra COVID-19-puljen.

Lang erfaring

- Jeg har gennem mange år produceret lamper baseret på LED-lys og har længe været opmærksom på hygiejnemulighederne i lys, forklarer Esko Schmidt-Sørensen.

- Da corona-pandemien brød ud blev det tydeligt for enhver, at vi har brug for effektivt og nemt at kunne desinficere de arbejdsredskaber og emner, som mange mennesker er i berøring med hver dag. Derfor gik vi med det samme i gang med at udvikle og konstruere vores boks med UVC-lys.

Intet levende

Det kunne være fristende at antage, at besøgende til plejehjemmene så kan stå inde i en sådan UVC BOX, inden de skal ind at besøge de ældre, men den går ikke.

- Der må ikke komme noget levende derind, advarer Susanne Winther.

//TT-Film

Opfinderen er Esko Schmidt-Sørensen, der stadig
bor i Præstø, men har flyttet sin virksomhed til
Herfølge. Foto: TT Film


Men herudover er anvendelsesmulighederne mange.

- De kunne stå i lufthavne og ved festivaler og andre steder, hvor der kommer mange mennesker, mener hun.

Det var Esko selv, der ringede til Mikael Smed og foreslog, at kommunen skulle købe to af boksene.

- De koster 17.000 kr. stykket, men vi fik dem lidt billigere, siger borgmesteren.

//TT-Film

Det er en nem, hurtig og billig måde at få desinficeret
alt fra hospitalsudstyr over kontorredskaber til legetøj.
Foto: TT Film


Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk