22. september 2019
Uffe Thorndahls krav om aktindsigt i blandt andet kloakeringssager har blandt andet medført at forvaltningen har måttet ansætte ekstra personale på grund af arbejdsbyrden. Fremover vil kravene kunne koste ham penge. Arkivfoto
Uffe Thorndahls krav om aktindsigt i blandt andet kloakeringssager har blandt andet medført at forvaltningen har måttet ansætte ekstra personale på grund af arbejdsbyrden. Fremover vil kravene kunne koste ham penge. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Thorndahl årsag til nyt gebyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Thorndahl årsag til nyt gebyr
Opdateret 28. februar 2016 kl. 21:34
Vordingborg - 26. februar 2016 kl. 06:57
Af Poul Poulsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Uden med et ord at nævne Uffe Thorndahl, ambassadør for Borgerretsbevægelsen og aktiv søger af aktindsigt i kommunale forhold, ved navn vedtog kommunalbestyrelsen torsdag aften, at det fremover skal koste penge at søge aktindsigt ved Vordingborg Kommune.

arrow Læs også: Ministerium skal vurdere anmeldelse om bedrageri

Der er en række undtagelser for betalingen, blandt andet gælder det ikke første gang, en ansøger beder om aktindsigt, og borgmester Knud Larsen (V) betonede ved sin uimodsagte fremlæggelse af forslaget, at kommunen stadig vil arbejde for størst mulig åbenhed, skriver Sjællandske fredag.

- Det er svært at forklare, hvorfor vi fortsat skal yde den gratis service, der kun kommer få borgere til gode, når vi har svært ved at få økonomien til at hænge sammen, sagde borgmesteren blandt andet.

Udlevering af kopier vil koste 10 kroner for første side og 1 krone for følgende sider op til 100 kroner, som vil være maksimal betaling, men der er samtidig en særtakst for »besværlige« sager, hvor der i stedet skal betales en regulær timeløn til den kommunale medarbejder på 236 kroner.

Desuden er der undtagelser, når en borger beder om aktindsigt i sin egen sag.

Det fremgår ikke af dagsordenen eller af bilagene til sagen, om der også er undtagelser, når pressen beder om aktindsigt i sager af offentlighedens interesse.

Uffe Thorndahl, bosiddende i Borre på Møn, har tidligere sat forvaltningen på overarbejde i blandt andet kloakeringssagen fra Magleby, hvor han har gravet efter dokumenter, der beviser, at borgene var tilknyttet et offentligt kloakanlæg, da kommunen for nogle år siden opkrævede kloakeringsbidrag.

Den unævnte hovedperson bag den politiske beslutning om gebyr, Uffe Thorndahl, var i aftes ikke overrasket over den nye udvikling, som han ikke havde set på forhånd.

- Det er tydeligt nok. De trækker rullegardinet ned i forsøget på yderligere at mærkelægge sagerne, siger han.

- Det er for at besværliggøre borgernes indsigt og stik imod offentlighedslovens formålsparagraf, som taler om at understøtte ytringsfriheden og borgenes kontrol med myndighederne, siger Uffe Thorndahl.

Ifølge hans tolkning af loven vil gebyret skulle ramme alle.

- Man har ret til at opkræve gebyr, men man må ikke gøre forskel og kun ramme rødhårede eller folk over 70 år. Det vil være ulovligt.

arrow Kommunen kan ikke finde de papirer Uffe Thorndahl beder om
12. oktober 2015 kl. 17:27 Opdateret: kl. 17:27

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk