2. august 2021
Politiet var ikke sene til at afspærre gebrugspladsen i Ørselv, da det blev klart, at der var sprængstof på pladsen. Foto: Presse-fotos.dk
Politiet var ikke sene til at afspærre gebrugspladsen i Ørselv, da det blev klart, at der var sprængstof på pladsen. Foto: Presse-fotos.dk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sprængning af TNP forløb helt efter bogen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sprængning af TNP forløb helt efter bogen
Vordingborg - 25. juni 2021 kl. 06:00
Af Claus Vilhelmsen

Ingen ved, hvem der indleverede poserne med sprængstof, der blev indleveret til genbrugspladsen i Ørslev, og som foranledigede, at der blev slået alarm onsdag morgen.

Men da politiet ikke har bedt AffaldPlus om at gennemse overvågningsbillederne, er det heller ikke en prioritet.

- Det må vi ikke ifølge gdpr-reglerne, mener genbrugschef i AffaldPlus, som ejer genbrugspladsen, Camilla Pedersen.

- Det er politiets afgørelse, og de har ikke bedt os om det og har heller ikke selv ønsket at ses billederne, fortsætter hun.

Dermed er det uvist, hvem der har sat stofposerne med det farlige stof. Det kan være sket sent om eftermiddagen tirsdag eller tidligt onsdag morgen.

- Jeg tænker ikke, at de, som har indleveret det, har vidst, hvor farligt stoffet er, siger hun.

Som en håndgranat

Der er tale om 50-75 gram pikrinsyre.

Pikrinsyre
Pikrin-Syre, trinitrophenol, et bittert, giftigt, bleggult Stof, fremstillet f. eks. ved indvirkning af salpetersyre på karbolsyre, bruges til silke- og uld-farvning og til fremstil­ling af melinit (krudtsatser, i hvilke sal­peteret helt eller delvis er erstattet med pikrinsurt kali, kaldes pikrat-Krudt).
Kilde: Meyers Fremmedordbog

- Da en medarbejder lukkede en af poserne op, kunne han se, at der stod 2,4,6 - trinitrofenol. Det forkortes tnp, og er i familie med det mere kendte tnt, forklarer genbrugschefen.

Ifølge Hærens Ammunitionstjeneste svarer sprængkraften af det indleverede stof nogenlunde til indholdet i en håndgranat.

Kontrolleret forløb

- Hvis det er tørt, er det meget farligt, men det var befrugtet, som det skulle være. Alligevel fik vi foretaget en sprængning som en sikkerhedsforanstaltning.

Camilla Pedersen konstaterer efter en intern evaluering, at sagen er forløbet, som den skulle. Umiddelbart efter alarmen lød, ringede teamlederen til Alpha, som er dem, der tager sig af farligt affald, og Alpha kontaktede Kemisk Beredskab og politiet.

Politikommissær Jacob Tvedebrink Christensen fra Lokalpolitiet i Vordingborg fortæller, at politiet fik anmeldelsen onsdag morgen kl. 8.09, og straks efter afspærrede politiet området. Såvel genbrugspladsen som den del af Københavnsvej, som fører ned til pladsen, og Spirevej blev afspærret, så ingen kunne komme tæt på den forestående sprængning.

Herefter sprængte Beredskabet det farlige stof i en tom container, og umiddelbart over frokost kunne genbrugspladsen igen åbnes for offentligheden.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk