21. september 2021
Godsejer Anne Sophie Iuel har længe gået med drømmen om at indrette en skovbegravelsesplads i Vintersbølleskoven. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Godsejer Anne Sophie Iuel har længe gået med drømmen om at indrette en skovbegravelsesplads i Vintersbølleskoven. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Snart kan man blive begravet i skoven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Snart kan man blive begravet i skoven
Vordingborg - 21. februar 2020 kl. 17:49
Af Lars Christensen

Vintersbølle: Den sidste hvile midt i skovens dybe ro.

arrow Læs også: De første er nu begravet i skoven

Det er, hvad man på Petersgaard Gods snart håber at kunne tilbyde borgerne. Godsejer Anne Sophie Iuel har længe gået med ønsket om at indrette en skovbegravelsesplads i Vintersbølle Skov, midt mellem bøge- og egetræer og med udsigt ud over Storstrømmen.

- I dag er det meget traditionel skovdrift, vi har i Vintersbølleskoven. Det her er en fin mulighed for at få tilføjet en ny måde at bruge skoven på, forklarer Anne Sophie Iuel.

Godsejeren mener, at området i Vintersbølleskoven er ideel til at indrette en skovbegravelsesplads.

- Vintersbølleskoven er meget populær for folk både i Nyråd og Vordingborg. Der er så mange, der elsker at gå tur her og som nyder den flotte udsigt ud over vandet, fortæller hun.

- En skovbegravelsesplads vil kunne favne alle og især naturelskerne. Der er noget yndigt og fredfyldt over det, tilføjer hun.

Ikke en konkurrent

Skovbegravelsespladser er et forholdsvis nyt fænomen i Danmark. Den første plads i en privatejet skov åbnede ved Stensballegaard Skov nær Horsens tilbage i 2018, og nu er der en række pladser på vej rundt om i landet. Blandt andet i Borgnakkeskoven i Næstved.

Det er dog ikke alle, der er begejstrede for idéen med, at de døde skal begraves udenfor kirkegården.

- Jeg har det lidt svært med dem, der siger, at det er en konkurrence til kirkegårdene. Det er slet ikke det samme. Der skal være plads til begge dele. Kirkegårdene er vores kulturarv og skal selvfølgelig bevares, men jeg synes, at det er fint med et alternativ, fortæller godsejeren.

Vil ikke ligge til last

Hun mener, at skovbegravelsespladserne passer fint ind i tendenserne indenfor begravelsesfaget.

- Man ser en enorm stigning i askespredninger. Mange siger, at de ikke vil ligge til last for deres efterladte, når de dør. De efterladte skal ikke have en gravplads, de skal tage sig af, og så har askespredning hidtil været det eneste alternativ, forklarer godsejeren.

  • Der kan kun nedsættes urner på skovbegravelsespladsen. Urnerne skal være biologisk nedbrydelige.
  • Området rundt om et træ opdeles i en række felter. Man kan få en enkelt plads eller få en en dobbelt plads, hvis man vil ligge ved siden af sin ægtefælle eller livspartner. Man kan også få et familietræ.
  • Alle træer på skovbegavelsespladsen bliver nummereret, så man nemt kan finde stedet igen.
  • Skovbegravelsespladsen kan benyttes af folk fra alle trosretninger, da der er tale om ikke-indviet jord.
  • Petersgaard Gods står for driften af skovbegravelsespladsen i samarbejde med www.skovbegravelse.nu, hvor man kan læse mere om reglerne for skovbegravelser.

- Men det har vist sig, at hvis man får spredt sin aske ud over vandet, så mangler de efterladte et sted, de kan gå hen og mindes personen, fortæller Anne Sophie Iuel.

- Der passer en skovbegravelsesplads perfekt, fordi de efterladte får et konkret sted, de kan gå hen og mindes de afdøde, men det bliver ikke ved et gravsted. Det skal ikke ligne en kirkegård men en skov, forklarer hun.

Ifølge reglerne for skovbegravelser må urnenedsættelsen kun markeres med en lille plade i naturmaterialer. Der må altså hverken sættes gravstene, blomsterkranse eller andet pynt.

DF'er: Skræmmende

Anne Sophie Iuel har mødt stor opbakning fra kommunen, hvor et bredt flertal af politikerne hilser projektet velkomment.

Kun DFs John Pawlik og Heino Hahn er imod planerne for skovbegravelsespladsen.

- Jeg synes, det lyder uhyggeligt, at der skal ligge døde ude i skoven. Det virker som en skrækfilm. Sådan noget hører ikke hjemme i en skov. Det er ikke noget, som folk skal gå og tænke på, når de går tur i skoven, forklarer John Pawlik.

På Petersgaard Gods mangler Anne Sophie Iuel endnu at få de sidste godkendelser i hus, men hun forventer at kunne gå i gang med indretningen af pladsen inden længe.

- Forhåbentligt kan den stå klar til sommer. Jeg vil gerne åbne pladsen, når skoven er grøn og smuk, forklarer godsejeren.

arrow Udvalg siger ja til begravelser i skoven
06. marts 2020 kl. 19:11 Opdateret: kl. 13:51
arrow Begravet under bøgen
04. marts 2020 kl. 12:29 Opdateret: kl. 11:01
arrow Godsejer vil etablere skovbegravelsesplads
04. marts 2020 kl. 12:28 Opdateret: kl. 10:55
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk