17. oktober 2018
Der skal være plads til otte om spisebordet i det rummelige landkøkken. Den sammenbragte familie tæller seks børn i alderen 10 til 14. Foto: Poul Poulsen
gallery icon

Se billedserie

Der skal være plads til otte om spisebordet i det rummelige landkøkken. Den sammenbragte familie tæller seks børn i alderen 10 til 14. Foto: Poul Poulsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Smeds politik handler om sammenhæng

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Smeds politik handler om sammenhæng
Vordingborg - 16. november 2017 kl. 07:32
Af Poul Poulsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der skal være plads til alle omkring bordet.

Det er et grundprincip for Mikael Smed, der i denne valgkamp for første gang er i ilden som Socialdemokratiets spids- og borgmesterkandidat.

Spisebordet i køkkenet på Hjelmsvej på Møn er også stort. Det skal det være til hans og kærestens seks sammenbragte børn, som hver anden uge fylder huset.

Et megastort Europa-kort fylder den ene væg. I den anden ende af køkkenet står en metalstige, som fører op til overetagen, som er ved at skulle udnyttes. Han er ved at lægge slangerne, som skal føre jordvarmen fra haven til også at nå derop og give gulvvarme.

- Slangerne kan jeg trykke på plads, men ellers skal der håndværkere på. Og det koster. I et hus, som blev købt lige før finanskrisen, siger Mikael Smed .

Overetagen, som skal give de seks børn hver sit værelse, har været undervejs i godt fire år. Lidt længere end Mikael Smed har siddet i byrådet.

Det politiske arbejde tager tid fra andet, her i valgkampens hektiske slutfase tid fra alt andet.

Kæresten Sia Olander ligger på knæ med computeren, i færd med at klippe video til nettet. Hun er også socialdemokrat, og avisen har fanget dem på et sjældent tidspunkt, hvor begge er hjemme.

- Jeg spørger gerne hver morgen, om han når hjem at spise. Svaret er for det meste nej, griner Sia Olander Smietana, som har sit efternavn fra polske aner, 'roepolakker', som de blev kaldt, fra Lolland.

Termokanden med kaffe kommer på bordet. Gradvist får Mikael Smed glimt i øjet og smil på læben, han taler sig varm, og det handler ikke om røde faner, men en anden slags holdninger.

Hans far var socialdemokrat og medlem af byrådet i Præstø. Der blev ikke diskuteret politik ved spisebordet i Skibinge. Det gør der heller ikke i dag omkring det store spisebord, som er samlingspladsen for en familie, der ikke har tv.

- Vi talte aldrig partipolitik derhjemme. Og det gør vi heller ikke nu. Men vi snakker, og vi former alligevel hinanden, mener Mikael Smed, som tilskriver sit socialdemokratiske sindelag opvæksten i en familie, hvor der var plads til alle.

- På nær et enkelt kryds ved de radikale har jeg altid stemt socialdemokratisk. For mig handler det om rummelighed. I mit barndomshjem var der plads til alle. Kammeraterne kom der, vi havde mange gæster. Min mor var sygeplejerske, og det faldt for eksempel helt naturligt at tage op på plejehjemmet og spise julemiddagen sammen med beboerne. Det gjorde vi bare. Og så fik de selskab.

Jeg gik også i en meget rummelig skole med gode lærere, og jeg husker i hvert fald ikke noget med mobning, tværtimod. Selv om nogle af kammeraterne stak ud, så besøgte vi hinanden. I dag er det anderledes, mellemklassen, som jeg hørte til, er blevet rigere, men der er nogle, som ikke er fulgt med op. Der er kommet større skel i samfundet, mener Mikael Smed, der havde sin skolegang på Abildhøjskolen, dengang der var to folkeskoler i Præstø.

Tankerne formørkes af, at moderens brystkræft og den nedtur, som bagefter ramte faderen, men han karakteriserer barndomshjemmet som åbent og tolerant. Alle kunne være med, og alle skulle være med. Alle skulle hjælpe hinanden. Det gjaldt også de daglige pligter, og princippet videreføres - delvist - i hjemmet på Møn.

- Min søster og jeg havde hver en madlavningsdag om ugen. Vi skulle selv vaske op, og jeg har været ude for, at opvasken blev lagt ind på min seng, da den havde stået lidt for længe. Så kunne jeg lære det, griner Mikael Smed, som også blev formet af kammerater på fodbold- og håndboldbanerne og via spejderlivet.

En fritid, som blev tilbragt udendørs i et landsbysamfund med mange børn. Han husker ferier i fasterens sejlbåd med en jævnaldrende fætter. Cykelferier i Nordtyskland, på Falster og rundt i Sydsjælland med kammerater, som han stadig ser, selv om de er blevet spredt geografisk.

Valgkampen i Vordingborg har ikke vist de store afgrunde i politikken mellem Venstre, der sidder i borgmesterstolen, og Socialdemokratiet, men Mikael Smed mener han kan gøre en forskel.

- Jeg kan inddrage flere i arbejdet og sikre sammenhængskraften. Vi skal lægge planerne, sætte retningen og målet, så skal jeg nok arbejde for, at vi langsigtet når hen mod det. Et eksempel: Vi vil væk fra skolernes bundplacering og op i top 30. Det er målet. Vi lægger planen for at nå det. Så skal jeg sørge for, at vi arbejder langsigtet mod målet. Vi skal sætte i gang, ellers når vi aldrig nogen steder.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk