

Se billedserie
En 42-årig udenlandsk mand truede torsdag morgen kl. 1.30 en kvindelig togfører med en 20-30 cm lang kniv på Lundby station, før en politibetjent skød ham i maven.
Det kom frem ved det grundlovsforhør ved Retten i Nykøbing Falster torsdag eftermiddag, hvor manden blev fremstillet in absentia.
Han kunne ikke selv være til stede, fordi han var indlagt på Odense Universitetshospital med svære blødninger efter et eller flere skud.
Men indlæggelse eller ej, så endte retsmødet med, at manden er blevet varetægtsfængslet i fire uger. Når han bliver rask nok til det, vil han blive fremstillet igen - denne gang fysisk.
Det var helt igennem en begivenhedsfuld aften for den 42-årige og hans omgivelser.
Tidligere på aftenen havde han truet sin kæreste i Næstved ligeledes med en kniv, som han holdt 10 cm foran brystet på hende. Hvorfor er uklart, men det vil med stor sandsynlighed komme for dagen, når retssagen mod manden finder sted, og kvinden kan indkaldes som vidne.

Det ser ud til, der er to skudhuller i dørene, men
det er ikke bekræftet. Foto: Presse-fotos.dk
Senere tog han toget, og da det holdt stille på Lundby Station truede han dels den kvindelige togfører, men også hendes kollega, som tilmed fik et knytnæveslag i hovedet. Herudover blev også en passager truet.
Politiet blev tilkaldt, og herfra eskalerede dramaet. Det endte med, at en betjent skød manden med et eller flere skud for at passivisere ham.
Sagen er nu overgivet til Den Uafhængige Politimyndighed (DUP), som det er procedure i den slags sager, hvor politiet har afgivet skud.
Efter skudepisoden spærrede politiet området af, og togtrafikken stod stille indtil 10-tiden.
Det forsinkede morgentrafikken, selvom det hjalp, at der blev indsat togbusser. Togtrafikken mellem Næstved og Købenavn blev nedsat til timedrift.
Det er ikke hverdagskost for DBS's ansatte, at passagere går amok eller truer personalet.
Derfor tager man også sagen meget alvorligt hos DSB, hvor man oplyser, at både de ansatte og den enkelte medrejsende i den pågældende togvogn vil få tilbudt krisehjælp.
- Vi har et kriseberedskab, som træder i kraft. Der vil blive taget kontakt til dem for at få talt ud om det, og for at få afdækket om der er behov for yderligere hjælp, herunder psykologhjælp, fortæller DSB's informationschef, Tony Bispeskov.
I kriseberedskabet indgår kolleger, som tidligere har haft en grim oplevelse, for eksempel personpåkørsler.
- Vi har stor succes med at bruge dem. De ved, hvad de taler om, og de kan hurtigt aflæse reaktionsmønstret og på den måde hjælpe, siger Tony Bisbeskov.

Lundby Station var spærret af, mens politiet
undersøgte, hvad de kunne. Imens holdt togene
stille.Foto: Presse-fotos.dk
De tre DSB-ansatte fordeler sig på en lokomotivfører og to togførere, der blandt andet sørger for billettering. og om passagererne bærer mundbind.
- Det var én af vores to togførere, som tilkaldte politiet, da toget holdt stille i Lundby, siger Tony Bispeskov.
Han oplyser, at det hører til sjældenhederne, at personalet oplever knivtrusler.
- Personalet er uddannet i konflikthåndtering. Når en person er bevæbnet, vurderer personalet, om de skal tale sig ud af det, eller om politiet skal tilkaldes. Vi har ingen magtbeføjelser, siger Tony Bispeskov.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her
06:00 | Miljøbevidst motorsav |
00:01 | Lav din egen gratis flis |