18. september 2020
Låge 1: Jørgen Hjorting fra Præstø har malet låge nummer et i Præstø Kunstjulekalender. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Låge 1: Jørgen Hjorting fra Præstø har malet låge nummer et i Præstø Kunstjulekalender. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se alle billederne: 24 kunstværker tæller ned til jul

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se alle billederne: 24 kunstværker tæller ned til jul
Vordingborg - 24. december 2019 kl. 14:32
Af Lars Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hver dag i december er et nyt kunstværk blevet afsløret i vinduerne hos Lykkes Cykler på Svend Gønges Torv i Præstø.

Den traditionsrige kunstjulekalender har man også kunne se i dagbladet Sjællandskes spalter.

I anledning af juleaften har vi samlet samtlige 24 kunstværker i en stor billedserie her på sn.dk.

Særligt et bidrag har haft stor betydning for kunstjulekalenderen i år.

- Gunnar Saietz døde 16. november, og vi havde deadline 18. november. Derfor kontaktede jeg familien, der fandt billedet. Han havde lavet det klar, fortæller Lise Særslev, initiativtager til og koordinator for kalenderen, der har prydet Præstø siden 1999.

Da hun så bidraget, kunne hun midt i sorgen ikke lade være med at trække på smilebåndet. Gunnar Saietz havde været med til at vælge årets tema og havde insisteret på, at det skulle være »Julens Gaver« - ikke »Julegaver«.

- Da jeg stod med hans billede, forstod jeg hvorfor. Gunnar havde igen været finurlig og lavet sjov med os, smiler Lise Særslev.

Hun var ellers lidt betænkelig, da hun tilbage i 2002 spurgte, om han ville bidrage til kalenderen.

- Han var jo den største kunstner, vi kunne have med. Men han sagde »Ja, selvfølgelig. Jeg vil gerne bidrage til min by«, forklarer Lise Særslev og tilføjer, at de lokale kunstnere flere gange fik lov til at opleve Gunnar Saietz på slap line som inspirator ved deres kurser.

- Da Gunnar for et par år siden begyndte at lave »take away«, sagde han, at han hellere ville have sine værker ud og skabe glæde til en overkommelig pris end risikere, at de blev smidt ud, siger Lise Særslev.

Ingen er ens
24 kunstnere står bag kalenderen, og bortset fra en enkelt bor de alle i Vordingborg Kommune. De tolker frit på årets tema. Blandt andet har Tage Klee et foto med, mens Sussi Kimer skildrer både en grib og et afrikansk barn. Ejler Hansen har malet låge nummer 13 til Luciadag.

- En af de største gaver, jeg har fået, er mine fem børnebørn, der har været meget aktive med at gå Lucia i skole og daginstitution. Fra de var helt små, begyndte de at gå Lucia derhjemme, fortæller Ejler Hansen.

Også Anne Bjørn har ladet sig inspirere af familien.

- Idéen om en familiemiddag kom ret hurtigt. Det er for mig en af de store gaver ved julen. Så da jeg for nylig havde familien samlet om bordet, bad jeg dem kigge op og tog et billede, jeg har brugt til inspiration. Hvis man kender dem, kan man godt genkende dem. Det var et pillearbejde, men det var sjovt, siger Anne Bjørn.

- Det sjove ved at få en bunden opgave er at vende emnet i alle retninger. Der kommer mange forskellige resultater, fastslår Pia Olesen, der i år har fået låge nummer 22, som er fjerde søndag i advent.

Mandag 30. december flyttes kunstjulekalenderen til Aggerhus Plejecenter i Bårse, så også beboerne dér kan få glæde af den.

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk