16. september 2021
Der er ikke så meget at rafle om. Borgmester Mikael Smed (S) står trods store folkelige protester fast på et biogas-anlæg ved Køng Mose. Foto: Lars Christensen
Der er ikke så meget at rafle om. Borgmester Mikael Smed (S) står trods store folkelige protester fast på et biogas-anlæg ved Køng Mose. Foto: Lars Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: S stemmer ja: Upopulær biogasfabrik en realitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

S stemmer ja: Upopulær biogasfabrik en realitet
Vordingborg - 14. marts 2019 kl. 04:44
Af J.C. Borre Larsen

Socialdemokraterne i kommunalbestyrelsen stemmer ja til et stort biogas-anlæg ved Køng Mose.

arrow Læs også: Røde lamper blinker ved stor biogas-fabrik

Det fortalte borgmester Mikael Smed under et indlæg på tirsdagens generalforsamling for Socialdemokratiet i Vordingborg Kommune.

- Vi er blevet enige i gruppen, at det vil vi gerne, sagde Mikael Smed.

Da S optager hele 13 ud af 29 stole i byrådssalen, er biogasanlægget så godt som en realitet. R, SF og Alternativet leverer som minimum hver især en enkelt stemme.

Det er Nature Energy, som vil bygge en stor fabrik til 150 millioner kroner på en åben mark syd for Køng. Den plan har lige fra begyndelsen mødt stor modstand fra naboer og andre bekymrede borgere, som raser over placeringen. Køng Mose vil betyde, at store lastbiler skal igennem Bårse og Lundby for at aflevere affald og gylle til biogas-anlægget.

- Der vil altid være nogle, som bliver ramt, når et biogas-anlæg kommer tæt på, men vi gør det for det store heles skyld, sagde Mikael Smed med henvisning til miljøet.

Politikere siger altid: "Vi lytter til borgerne". Det virker ikke som om, at I har lyttet i den her sag.

- At lytte er ikke det samme som om, at man laver sin mening om. Men vi har lyttet. Vi har foretaget undersøgelser, vi har set på trafiktal, og vi har besøgt et biogas-anlæg på Nordfyn. I det store regnestykke kommer vi frem til, at det er en god ide med et biogas-anlæg ved Køng, som vil tilgodese klimaet og flest borgere i Vordingborg Kommune, siger Mikael Smed.

Køng Mose er udpeget i kommuneplanen som velegnet til biogas-produktion, men det er vel ikke værre, end I kan lave det om og finde en ny placering.

- Alt kan jo laves om. Men hver gang vi ændrer noget, skaber det usikkerhed for interessenterne. Man skal ikke igennem en opslidende proces. Man skal kunne regne med kommuneplanen, siger Mikael Smed.

Det er ikke alle, der forstår, hvorfor biogas-anlægget absolut skal placeres i et område, hvor der er naboer og små landsbyer, som blandt andet bliver udsat for tung trafik.

Det virker mere oplagt at bygge en biogasfabrik tæt ved motorvejen, for eksempel ved Udby eller Bårse. Mikael Smed er uenig.

- Der er ingen områder, som kan bringes i spil ved tæt ved motorvejen, fastslår borgmesteren.

Er I bange for at tabe ansigt til Nature Energy, hvis I siger nej?

- Det er vi ikke, men vi er tilbage ved kommuneplanen, som man skal kunne regne med. Landsbyen ved Udby skal ikke frygte, at der kommer et biogas-anlæg, fordi at der er nogle i Køng, som synes, at det skal ligge der.

Hånden på hjertet. Synes du, at placeringen ved Køng Mose er en god placering?

- Jeg synes inden for rammerne, at det er en god plan. Anlægget ligger i nærhed til marker og lige ud til en stor færdsels-åre mellem Vordingborg og Næstved, siger Mikael Smed.

Biogasanlægget skal vedtaget på kommunalbestyrelsesmødet 27. marts.

arrow Socialdemokrat afviser kovending om biogas-anlæg
14. marts 2019 kl. 13:58 Opdateret: kl. 22:39
arrow Biogas-producent afviser farlige lastbiler
09. marts 2019 kl. 04:49 Opdateret: kl. 17:15
arrow Kommune optræder »svinsk » i sag om biogasfabrik
08. marts 2019 kl. 04:42 Opdateret: kl. 16:53
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk