24. juni 2021
Tagene er grå på staldbygningerne på Risbækgård, men det fastslår dommen i Retten i Nykøbing Falster, at de ikke må være. Foto: Claus Vilhelmsen
gallery icon

Se billedserie

Tagene er grå på staldbygningerne på Risbækgård, men det fastslår dommen i Retten i Nykøbing Falster, at de ikke må være. Foto: Claus Vilhelmsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Risbækgård dømt til at ændre tag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Risbækgård dømt til at ændre tag
Vordingborg - 20. maj 2020 kl. 18:21
Af Claus Vilhelmsen

Skal taget på en staldbygning på Østmøn være gråt, sort eller mørkebrunt?

Vordingborg Kommune har undervejs været i vildrede med sig selv, men Miljø- og Fødevareklagenævnet var ikke i tvivl, og det var Retten i Nykøbing Falster heller ikke, da sagen forleden endte der: Taget skal være mørkebrunt eller sort.

Dermed må Bjerke Larsen, ejer af Risbækgård Aps, der ligger på Risbækvej 5, bide i det sure æble. Med dommen mister han 10.000 kr. i bøde, men det er langtfra det værste.

- Han skal inden 30. september male taget eller lægge nye tagsten, så farven bliver, som dommen siger. Ellers skal han betale tvangsbøder på 2.500 kr. pr. måned, fortæller senioranklager ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi Bente Huus Larsen.

Det vil koste mellem en halv og en hel million kroner, anslår Bjerke Larsen, Han er bange for, at malingen vil skalle af, hvis han vælger den løsning, og så skal han male hvert andet år. Og da han et stykke henne i processen fik tilladelse af kommunen, der ændrede sin afgørelse, synes han ikke, det er retfærdigt, at han skal lave farven om.

Anker dom

Der er bare det men, at Miljø- og Fødevareklagenævnet underkendte Vordingborg Kommune 27. marts 2017, og det er den afgørelse, retten har fulgt.

- Vordingborg Kommune har selv erkendt, at de har begået fejl undervejs, og de har jo prøvet at hjælpe til sidst ved at give tilladelse til gråt tag, sukker Bjerke Larsen.

Billede

Vordingborg Kommune har selv erkendt, at
de har begået fejl undervejs, siger Bjerke Larsen.
Foto: Claus Vilhelmsen

 


Lader han anken stå ved magt, vil det have opsættende virkning. Taber han så igen i landsretten, vil han få en ny frist.

Nabostrid

- Men det er ikke derfor, jeg har anket. Jeg forventer at blive frifundet, siger Bjerke Jensen til Sjællandske.

Tvisten om farven er en udløber af den strid, der har været med naboerne, siden ejendommen blev opført i 2007. Der er tale om en svinefarm, der fra starten producerede 13.000 slagtesvin årligt.

I 2014 var der et betydeligt udslip af gylle i Busemarke Mose, og det formildede mildest talt ikke hverken naboer eller den daværende Østmøn Naturforening (som siden har skiftet navn til Møn Naturforening).

Derfor kom der også vilde protester, da Risbækgård Aps søgte om at udvide besætningen til 21.500 slagtesvin om året. Men i 2017 fik landmanden tilladelsen, dog under forudsætning, at taget på den nye staldbygning OG den eksisterende staldbygning blev sort.

Nabo: Rimeligt

Dommen skaber glæde hos nabo til Risbækgård Dan Thygesen. Det er hovedsageligt ham, der har klaget, men på vegne af flere naboer, som fra starten har været imod den store svinefarm.

- Det er kun ret og rimeligt, at han skal overholde de retningslinjer, der er sat op. Han begyndte at bygge svinestaldene i 2007 halvandet år får han fik tilladelse til det. Dommen er vel en rimelig konsekvens, konkluderer Dan Thygesen.

- Men hvorfor betyder det så meget, om farven på tagene er grå, mørkebrun eller sort?

- Den hvide overflade skinner igennem. Den gør den så ikke længere, fordi staldene har ligget der i 12-13 år, og i mellemtiden er kommet alger på, så det nærmest er blevet grønt, svarer naboen, for hvem farven på taget kun er en lille del af den irritation, som svinefarmen har skabt.

- Vi er dagligt generet af lugten fra farmen. Vi kan ikke være i vores haver. Når så dertil kommer, at farmen fra begyndelsen er opført ulovligt med efterfølgende dispensation fra kommunen, så konstaterer vi, at der ikke er lighed for loven. Kommunen har gjort alt for at stoppe klagerne, mener Dan Thygesen.

En mindre ting

Møn Naturforening, som fra starten har protesteret over bygningen af svinefarmen og den måde, det skete på, er tilfreds med dommen, men fremhæver, at det er meget mere alvorligt, at han fik lov til bygge fra starten ved, at kommunen lovliggjorte byggeriet med tilbagevirkende kraft.

- Gylleudslippet var også slemt og viser, at farmen aldrig skulle have ligget der, siger foreningens formand Margareta Dahlstrøm.

- Det har større betydning end tagets farve, at der kommer træbevoksning over mod naboerne. Men det har vi ikke set noget til, tilføjer hun.

Billede

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk