23. februar 2020
Borgmester Mikael Smed (S) med borgmesterkæden er flankeret af godsejer Peter Tillisch fra Rosenfeldt Gods på sin højre side og formand for den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening Martin Vestergaard på den anden. Ved siden af Vestergaard står den sidste formand for Knudsskov Græsningsforening Rikke Moeslund og på hendes højre side Preben Knuth for samme forening. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Borgmester Mikael Smed (S) med borgmesterkæden er flankeret af godsejer Peter Tillisch fra Rosenfeldt Gods på sin højre side og formand for den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening Martin Vestergaard på den anden. Ved siden af Vestergaard står den sidste formand for Knudsskov Græsningsforening Rikke Moeslund og på hendes højre side Preben Knuth for samme forening. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pris givet til usædvanligt samarbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pris givet til usædvanligt samarbejde
Vordingborg - 17. januar 2020 kl. 17:54
Af Claus Vilhelmsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Med et glimt i øjet kunne man sige, at årets natur- og miljøpris blev givet til en flok gallowaykøer, som for længst er slagtet og spist.

Men i virkeligheden blev prisen tildelt Knudsskov Græsningsforening, Rosenfeldt Gods, Danmarks Naturfredningsforening (DN) og kommunen selv.

Det kræver vist en forklaring. Borgmester Mikael Smed (S) sagde ved prisoverrækkelsen på rådhuset fredag eftermiddag:

- Prismodtagerne repræsenterer det mangeårige samarbejde om at sikre og udvikle naturværdierne på Knudshoved Odde. Den frivillige indsats har tydeligst manifesteret sig i Knudsskov Græsningsforening. Græsningsforeningen tog i en række år hånd om at sikre og udvikle naturværdierne i Knudsskov med særligt fokus på skovlysninger og strandenge.

I 1992 blev indgået en aftale mellem Rosenfeldt Gods, DN og Storstrøms Amt. i 2007 kom kommunalreformen, og amtets forpligtelser blev overtaget af den nye storkommune. I 2003 kom Græsningsforeningen til, og så opstod det usædvanlige samarbejde med at lade køer græsse i skoven til glæde for både naturen og de mennesker, der købte kvæget til slagtning, når det var gammelt nok.

Ingen fredning

Men egentlig startede det hele med et forsøg på at få Knudshoved Odde fredet.

- Det ville vi gerne have blandt andet for at redde klokkefrøen. Men da det ikke kunne lade sig gøre, var det fantastisk at vi kunne lande en frivillig aftale, siger naturvejleder Ivan Ingemannsen, som modtog kommunens første natur- og miljøpris sidste år.

Picasa
Det hele startede med klokkefrøen, som havde
det svært på Knudshoved Odde. Det lykkedes
ikke at frede området, men så startede det
frugtbare, frivillige samarbejde.
Foto: Ivan Ingemannsen

 


Preben Knuth fra Knudsskov Græsningsforening, som nedlagde sig selv i 2016, fortalte, at Gallowaykøerne var helt ideelle at have gående derude.

Græssende køer

- De æder brombær og bregner og andre planter, som overtager hele områder. Vi startede med at rydde med leer og buskryddere, og derefter kunne køerne klare resten. De trampede oven på de spæde skud af bregner, når de f.eks. skulle ned til vandhullerne.

- Køerne kunne gå der uden læ i al slags vejr. I begyndelsen lavede vi et læskur, men gallaowaykøer vil altså ikke ind, pointerede han.

Billede

Formand for Udvalget for Klima og Miljø
Else-Marie Langballe Sørensen (SF) fremsatte
traditionen tro et rim. Siddende er fra højre
godsejer Peter Tillisch og Daniel Irvold (K).
I baggrunden Anders Andersen (S).
Foto: Kim Rasmussen


Når fællesskabet blev nedlagt, er det, fordi Rosenfeldt Gods ville overtage projektet og udvide det, og det kunne en lille forening ikke klare.

Godset har overtaget

- Vi ville gerne afprøve storgræsning. Det gør vi nu på 200 ha, faktisk 300 ha med skoven. Det hele er overdraget til min søn Nikolaj, og nu går der omkring 170 køer på spidsen af Knudshoved, på sydkysten og i Knudsskov. Det er stadig gallowaykøer, og de er glade dyr, siger godsejer Peter Tillisch til Sjællandske.

Han ser tilbage på en god tid med fællesskabet.

- Det havde ikke været det samme uden. De fleste steder kan det ikke lade sig gøre. Kommunen vil ikke, Naturfredningsforeningen er trekantet, godsejerne er umulige, sagde Tillisch i sin tale. Han pointerer, at folk stadig er velkomne i Knudsskov.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk