16. juni 2021
Den gamle Cadillac, som Leif Nowicki fik for trekvart år siden, er 113 år gammel men har ikke kørt mere end 1000 kilometer.
gallery icon

Se billedserie

Den gamle Cadillac, som Leif Nowicki fik for trekvart år siden, er 113 år gammel men har ikke kørt mere end 1000 kilometer.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: På opdagelse i smedens gemmer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

På opdagelse i smedens gemmer
Vordingborg - 25. juli 2020 kl. 06:00
Af Tekst og foto: Lene C. Egeberg

Midt i vrimlen af sommeraktiviteter er der nogen, der gemmer sig bedre end andre. Det ville da også være forkert at kalde smed Leif Nowickis lade bag hans hus på Smedestræde på Bogø for en turisattraktion, for sådan ser han ikke på det, men ikke desto mindre kan man sagtens få flere timer til at passere med at kigge i hans gemmer.

For Leif Nowicki, der kom til Bogø i 1965, har næsten lige siden samlet alt muligt mellem himmel og jord - meget af det drevet af hans interesse for mekanik, men også meget indlemmet i samlingen blot fordi, han syntes, det var spændende.

Det er veteranbilsamlingen, der først springer i øjnene, når man kommer ind i laden, hvor der lige nu står 12 flotte, gamle biler. Den nyeste er en Lloyd fra 1958, som han beskriver som »noget af det billigste, man kunne få dengang«.

- Det er ikke den slags, jeg normalt samler på - den er for moderne, siger Leif Nowicki, der også har en række veteranbiler udlånt til Egeskov Slot, hvor de er en del af udstillingen. Her står de flotteste af hans biler, men der er også flere i laden på Smedestræde, der nok kan vække bilentusiasten i de fleste.

Som eksempelvis hans Cadillac fra 1907.

- Det var en amerikansk mineejer, der anskaffede sig den 9 1907, men kort efter brækkede han ryggen, og så kunne han ikke længere betjene håndsvinget, fortæller Leif Nowicki om bilen, der derefter stod urørt hen i en garage i 80 år. Efter det havde den nogle få skiftende ejere, indtil den for trekvart år siden endte i hans lade, men trods alderen har den stadig kun kørt godt 1000 kilometer i sin 113 år lange levetid.

Det var veteranbilerne, der blev starten på Leif Nowickis nu omfattende samling kort efter, han kom til Bogø og slog sig ned som smed. Her blev han hyret til at udføre arbejde hos en familie på Farø, som han selv måtte ro over til. På stranden blev han hentet af familiens 10-årige søn, som kom kørende i en veteranbil, og da Leif Nowicki efter nogle år fik lov at købe bilen, var grundstenen til hans samling lagt.

Siden er det dog blevet til mange andre gode sager, og laden bugner af antikke tændrør, gamle spillemaskiner med håndsving, navkapsler fra biler, dukkehuse, H.C. Andersen figurer i tin, cykler, motorcykler, et stort antal karburatorer fra før 1925, technobiler, en gammel togbane og ja, man kunne næsten blive ved.

- Alt virker, siger Leif Nowicki, der med årene er blevet en kende kritisk, når han tager nyt ind i samlingen.

- Jeg kan godt finde på at tage noget, der er bedre end det, jeg har i forvejen - men ellers skal det i hvert fald være noget, der er sjældent, siger han.

På Bogø er hans samling velkendt, men det er ikke så mange udefra, der ved, at der findes et skatkammer af gamle ting og sager på Smedestræde.

- Det er nok lidt en hemmelighed udenfor Bogø, siger Leif Nowicki, som imidlertid gerne viser den frem i begrænset omfang - det kræver dog, at man laver en aftale med ham først.

- Jeg vil godt have min frihed og ikke skulle sidde at vente hele weekenden på, at der kommer nogen. Og jeg vil kun have én gruppe på besøg af gangen. Ellers får man ikke talt med dem alle sammen men kun med dem, der stiller flest spørgsmål, siger han.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk