23. marts 2019
Fotoet af Adelgade 36 er tilføjet to nye vinduer, som blev sat i tirsdag.
Fotoet af Adelgade 36 er tilføjet to nye vinduer, som blev sat i tirsdag.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Omstridt bygning får sit udtryk helt forandret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Omstridt bygning får sit udtryk helt forandret
Vordingborg - 14. november 2018 kl. 04:56
Af Claus Vilhelmsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Adelgade 36. Bare adressen kan få en del mennesker i Præstø til at fnyse, skriver Sjællandske.

Det gamle brændevinsbrænderi på Brænderitorvet har bevaringsværdien SAVE 2, og derfor ønsker Bevaringsforeningen for Præstø og Omegn, at huset skal blive ved med at se ud, som det har gjort i mange år.

Striden sluttede formelt i januar 2017, da det daværende Teknik og Miljøudvalg afgjorde, at bygningens ejer Tom Andersen måtte sætte tre kviste og fire Veluxvinduer i taget ud til torvet. Og på det seneste møde i Plan og Teknikudvalget fik han tilladelse til at sætte yderligere to vinduer i.

- Jeg ønsker at lave en restaurant, så der kan komme liv på Torvet og i bygningen. En restaurant kræver lys, begrunder Tom Andersen beslutningen.

Dermed er såvel Bevaringsforeningen som Facaderådet sat skakmat.

Forsinket ombygning
Tilladelsen sidste år kom så meget bag på Tom Andersen, at han havde sat gang i andre projekter, der tog al hans tid og energi. Det kom Dansk Brandværnshistorisk Museum, som har haft til huse i Adelgade 36 indtil begyndelsen af november, til gode.

Men efter sommerens slutning gik håndværkerne i gang, og tre nye kviste og fire Veluxvinduer har ændret husets udtryk ud til Torvet. Tirsdag blev de sidste to vinduer sat i.

»Begrundelsen er at der kan foretages en mere hensigtsmæssig indretning/ruminddeling af tagetagen. Samtidig giver det en mere harmonisk og symmetrisk tagflade, uden at skæmme udtrykket. Bygningen er beliggende på et privat torv, og tagfladen kan ikke ses fra offentlig vej, Adelgade,« skriver Tom Andersen i den ansøgning, som fik Plan og Teknikudvalget til at nikke ja til den sidste ombygning.

Den lange proces har imidlertid fået den forbindelse, som Tom Andersen havde, der ville lave en restaurant i bygningen, til at finde andre græsgange. Men det betragter Andersen ikke som noget problem.

- Jeg har ikke så travlt, siger han til Sjællandske.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk