15. juli 2020
Tubæk Å er et af de vandløb, der trænger til at blive renere. Foreløbig har 76 grundejere, der leder deres spildevnd ud i åen fået et påbud om at rense deres spildevand. Foto: SJ-Medier
Tubæk Å er et af de vandløb, der trænger til at blive renere. Foreløbig har 76 grundejere, der leder deres spildevnd ud i åen fået et påbud om at rense deres spildevand. Foto: SJ-Medier
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyt vandråd søger medlemmer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyt vandråd søger medlemmer
Vordingborg - 13. november 2019 kl. 05:26
Af Claus Vilhelmsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Input fra erhverv og frivillige organisationer skal sikre, at Miljøministeriets tredje vandområdeplan giver et renere vandmiljø.

Det handler både om grundvand, spildevand, landbrugets udledning af næringsstoffer og det fysiske restaureringsarbejde i vandløbene.

Det usexede navn »Vandområdeplan for tredje planperiode (VP3)« skal søsættes, så hele landet kan få renere vand fra 2021-2027.

For at være demokratisk funderet, og for at være sikker på, at alle, der kan have idéer til, hvordan vandmiljøet forbedres, har miljøminister Lea Wermelin (S) besluttet at nedsætte vandråd fordelt på regioner over hele landet.

Vordingborg har taget på sig at være sekretariat for den afdeling, der har med Østersøen at gøre i 2019-2020. Det indbefatter kommunerne Lolland, Guldborgsund, Næstved, Faxe og Stevns.

- Vi har gode erfaringer fra 2014, hvor vi var sekretariat for Vandrådene, der skulle rådgive for den plan, der gælder for 2015-2021, siger Else-Marie Langballe Sørensen (SF), formand for Udvalget for Klima og Miljø.

- Man kan populært dele de kommende medlemmer af vandrådene op i to kategorier: Naturbenyttere og Naturbeskyttere. Samarbejdet mellem disse er altafgørende, siger Else-Marie Langballe Sørensen.

Såvel erhvervsorganisationer som grønne organisationer vil blive medlemmer af det lokale vandråd. Ministeriet nævner som eksempler på relevante erhvervsorganisationer Landbrug & Fødevarer, Bæredygtigt Landbrug, Dansk Akvakultur, Danske Vandløb, Dansk Industri og DANVA.

Som eksempler på landsdækkende grønne organisationer er nævnt Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Sportsfiskerforbund, Dansk Kano og Kajak Forbund og Friluftsrådet.

Men der er også begrænsninger. Vandrådet må ikke bestå af mere end 20 medlemmer. Hver forening og organisation kan kun være repræsenteret med ét medlem. Privatpersoner kan ikke være medlem.

Med så mange meget forskellige interesser repræsenteret, ender det nemt i et slagsmål. Men hertil siger vandløbsmedarbejder Birgitte Apel Jacobsen fra kommunens afdeling for Byg, Land og Miljø:

- I 2014, hvor vi havde den samme opgave, gik det meget godt. Men det er ikke sikkert, at de kan blive enige om det hele.

- Der var mindre modstand i 2014 end i 2009, hvor den første plan skulle laves. Og man kan også håbe på, at det bliver nemmere at gennemføre initiativer lokalt, hvis f.eks. en landmands organisation har været inddraget og sagt ja.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk