21. september 2021
25-årige Frederik Zeuthen er beæret over at kunne følge i hælene på den kendte komponist Bent Sørensen under dette års kammermusikfest. Huskomponisten glæder sig også til at høre, hvad den unge komponist har at byde ind med. Foto: Lars Christensen
25-årige Frederik Zeuthen er beæret over at kunne følge i hælene på den kendte komponist Bent Sørensen under dette års kammermusikfest. Huskomponisten glæder sig også til at høre, hvad den unge komponist har at byde ind med. Foto: Lars Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nye og gamle toner skal lære af hinanden på festival

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nye og gamle toner skal lære af hinanden på festival
Vordingborg - 27. juli 2021 kl. 19:34
Af Lars Christensen

Onsdag aften 28. juli går det løs for 32. gang i snitteskolen midt i Kragevig Skov syd for Præstø.

Oremandsgaard Kammermusikfest er tilbage med fuld kraft, og der er flere overraskelser på programmet.

Midt mellem store klassiske værker af komponister som Brahms, Schumann, Bach og Schubert finder man i år et navn, som måske selv ikke de fleste fans af klassisk musik kender til.

Den blot 25-årige Frederik Zeuthen har i år fået æren af at komponere et værk til festivalen, hvor nogen af branchens helt store stjerner optræder.

Han er nyuddannet fra musikkonservatoriet i Aarhus, og han har her i dagene op til og under kammermusikfesten fået lov til at følge i hælene på både musikerne og festivalens huskomponist, Bent Sørensen

- Det er første gang, jeg møder ham i person. Jeg har skrevet flere opgaver om ham, så det er jo ret vildt at få lov at møde en, som man beundrer så meget og har så stor respekt for, fortæller Frederik Zeuthen, der efter sommerferien flytter til Malmø netop for at gå hos Bent Sørensen, der er professor på konservatoriet der.

- Så det er rigtig fint at kunne følge ham her først. Det er altid meget interessant at se prøver, hvor komponisten er til stede. Den forbindelse, der opstår mellem komponisten og musikerne, er meget speciel, forklarer den unge komponist.

Uropførelse er en ære
Frederik Zeuthen var meget beæret over, at Oremandsgaard Kammermusikfest bestilte et værk hos ham.

- Jeg tror, det tog mig omkring halvanden måned at skrive værket. Jeg kunne nok have gjort det hurtigere, hvis ikke jeg havde haft alle mine afsluttende eksamener på konservatoriet samtidig, fortæller den unge komponist om værket, der har fået navnet »A Melodys Wavy Shade«

- Det er en stor ære at få lov at lave et værk til sådan en festival - ikke mindst fordi det er så dygtige musikere, der skal spille det. Det er virkelig tre musikere i verdensklasse, så jeg kunne ikke være mere glad, fortæller komponisten.

Skal ses som kollega
For Bent Sørensen er det en stor oplevelse af være huskomponist på årets kammermusikfest.

- Jeg skulle have været her sidste år, men så kom coronaen i vejen. Det har været et år, hvor der ikke har været nogen festivaler, så det er rigtig rart at komme tilbage. Det er godt at komme i gang igen efter sådan en lang pause og møde musikerne igen, og så kan rammerne jo ikke være bedre, fortæller den erfarne komponist, der håber på at kunne give en masse viden videre til festivalens unge komponist.

- Det har været et meget presset program, siden vi ankom, men jeg håber, at vi efter de her første, hektiske dage får mere tid til at sætte os ned og snakke sammen. Selvom han er noget yngre, så er han jo også en kollega, forklarer komponisten.

- Jeg synes, det er meget vigtigt, at man bliver accepteret som værende en kollega. Det kan jeg huske, fra da jeg selv var på den alder, forklarer den i dag 63-årige komponist, der selv var midt i 20'erne, da omverdenen for alvor begyndte at bemærke hans musik.

Vil inspireres
Af samme grund forventer Bent Sørensen også, at han lige så vel kan lære af den unge komponist som omvendt.

- For at man kan holde ud at være underviser, så skal man kunne blive inspireret af sine studerende. Det er lige meget, om man er 80 eller 20 år. Det handler om, at man bliver ved med at være nysgerrig i sin tilgang til verdenen, forklarer komponisten.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk