22. oktober 2021
Danmarks mindste museum måler to gange to meter, men udsigten er meget større. Museet skildrer lodseriets historie.
gallery icon

Se billedserie

Danmarks mindste museum måler to gange to meter, men udsigten er meget større. Museet skildrer lodseriets historie.
Foto: Lene K
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Museer priser manden bag det mindste museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Museer priser manden bag det mindste museum
Vordingborg - 13. februar 2017 kl. 19:50
Af Poul Poulsen

William Houman, 70 år, forstår at sætte Nyord på Danmarkskortet. Han er drivkraften bag Lodsmuseet, der trods sin lidenhed på to gange to meter blev indviet af regentparret, både dronningen og prinsen, da de 2013 besøgte den nu landfaste ø.

For det arbejde fik den tidligere kemotekniker fredag aften Årets Museumspris af Museumsforeningen, paraplyorganisation for både de statsanerkendte museer og de mange, som er drevet af frivillige i Vordingborg Kommune.

- Det er et dejligt skulderklap at få, siger William Houman, der deler æren med de andre frivillige i Nyords lokalhistoriske forening.

Som dreng tilbragte han ferierne på Nyord, og i 1980 flyttede han permanent til øen, som hans familie på fars side stammer fra. Hans bedsteforældre var søfarende, men en generation længere tilbage var de bønder og dermed blandt dem, der nærmest på kongelig befaling skulle påtage sig opgaven med at lodse skibe gennem det både snævre og lavvande farvand.

Lodseriet var dog også en eftertragtet opgave, idet den gav gode penge, og der var konkurrence om at være den første, der nåede frem til skibene.

Museumsforeningens årsfest blev holdt i Viemose Forsamlingshus, ikke så langt fra William Houmans sidste rigtige arbejdsplads, som var det herostratisk berømte Proms Kemiske Fabrikker, der blev landskendt for sin forurening.

John Holmer, der er formand for Museumsforeningen bag prisen sagde ved overrækkelsen, at William Houman »er et helt ekstraordinært og storslået eksempel på en vaskeægte ildsjæl«, hvis indsats er afgørende, og han fortalte i øvrigt, at foreningen har opdaget, at Vordingborg rumme både det mindste museum i Danmark og det med den korteste åbningstid. Det sidste ekemspel er Museet på Lundbygård, som der er adgang til en dag om året i to timer.

Lodsmuseet derimod er åbent fra påsken og frem til november. Plancher på væggene fortæller lodseriets historie, og fra stedet er der en fænomenal udsigt over hele farvandet omkring den nu med Møn landfaste ø.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk