21. oktober 2021
Den gamle mølledam er for længst fyldt op og i dag groet til i skov. Tidligere forsamledes lokalbefolkningen her til folkefester. Foto: Mille Holst
gallery icon

Se billedserie

Den gamle mølledam er for længst fyldt op og i dag groet til i skov. Tidligere forsamledes lokalbefolkningen her til folkefester. Foto: Mille Holst
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mølledam blev til dansegulv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mølledam blev til dansegulv
Vordingborg - 24. september 2021 kl. 12:12
Af Mille Holst

Da man nedlagde møllen, blev den gamle mølledam fyldt op. Her blev der i 1800-tallet holdt folkefester med dans og politiske taler. Blandt andet har mænd som Grundtvig og Stauning været gæster.

arrow Læs også: Vil redde gammel mølle og formidle historien

Den gamle mølledam er på et tidspunkt, hvor man har opgivet møllen, blevet fyldt op. Siden omlagde man arealerne til et lystanlæg og lagde blandt andet trægulv, så der kunne danses.

Ifølge Langebæk Lokalhistoriske arkiv er blandt andet både Grundtvig og Stauning kommet på stedet. Eksempelvis skrev Grundtvig "Velkommen i den grønne lund" til pastor Rørdam i Mern den 23. juni 1843 til brug ved de lokale folkefester. Det kan man læse i brevvekslingen mellem Grundtvig og Rørdam, skriver lokalarkivet på facebooksiden "Sageby Gl. Vandmølle & Lystanlæg".

Folkefesten blev holdt i Mern Hestehave, men da det her blev til oprør mod kongen, indstilledes folkefesterne ifølge lokalarkivet i fem år, hvorefter de i 1847 blev genoptaget i Lystanlægget i Sageby; altså ved den gamle vandmølle. Her samledes helt op til 5.000 lokale til folkemøder.

- Man brugte de her arealer historisk til at skabe alliancer, ægteskaber og bekendtskaber, fortæller Sørine Gejl og håber på at kunne genoplive lystanlægget til et sted, hvor lokalbefolkningen fortsat vil kunne mødes.

Fakta
  • Der holdes møde på Sageby gamle vandmølle søndag 26. september klokken 10 for alle, der måtte være interesserede i at give en hånd med som frivillig i restaureringsarbejdet med møllen.
Billede

Bent Richardt og Sørine Gejl på fundamentet til
den gamle bro over mølleåen. Herfra kan de gå
videre over på det gamle lystanlæg, der i dag er
groet til i skov. Sørine håber at kunne genskabe
arealet, så her igen kan holdes møder og fortælles
historier om lokalområdet - både for de lokale og for
turister. I baggrunden ses kælderindgangen til møllen.
Foto: Mille Holst


Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk