2. august 2021
Fra venstre er det politikerne Else-Marie Langballe Sørensen (SF), Daniel Irvold (K) og Susan Thydal (S), der sår jordstykket til. I baggrunden ser Jens Stampe fra Møn-Langebæk Biavlerforening på.Fotos: Mille Holst
gallery icon

Se billedserie

Fra venstre er det politikerne Else-Marie Langballe Sørensen (SF), Daniel Irvold (K) og Susan Thydal (S), der sår jordstykket til. I baggrunden ser Jens Stampe fra Møn-Langebæk Biavlerforening på.Fotos: Mille Holst
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lossepladsen skal blomstre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Lossepladsen skal blomstre
Vordingborg - 28. april 2021 kl. 12:33
Af Mille Holst mille.holst@sn.dk

I sidste uge mødtes flere af politikerne i Vordingborg Kommunes Klima- og Miljøudvalg for at så vilde hjemmehørende blomster ud på et af de arealer, kommunen har afsat til mere vild natur.

arrow Læs også: På inspirationstur i egen park

Naturvejleder Christina Kaaber-Bühler havde på forhånd gjort både arealet og frøene klar til såning, så politikerne kunne gå lige til sagen efter en hurtig rivning af den meget lerede jord. Frøene var blevet blandet med sand, for at gøre det nemmere at sprede dem på arealet og for at den kraftige vind ikke skulle få dem til at flyve helt andre steder hen. Men sandet har også en anden funktion:

- Der skal ikke så mange frø til at så et areal til, som vi tror. Det første år står blomsterne måske lidt spredt, men allerede andet år kommer de til at stå tættere, fortæller Christina Kaaber- Bühler og forklarer, at sandet gør det nemmere at så frøene ud.

Det rekreative område på Trellemarken har ikke altid været et smukt naturområde med vild natur. Her lå nemlig tidligere byens losseplads. Men da den i 2008 blev flyttet til Ørslev, besluttede politikerne at give Trellemarken tilbage til naturen. Siden er både padder og markfirben flyttet ind på Trellemarken og her er opsat tænkebænke og hjertestien går igennem området.

- Og vi har ansat får til at afgræsse her, bemærkede Else-Marie Langballe Sørensen (SF), der i kraft af sit formandskab af klimaudvalget holdt en kort tale i forbindelse med frøsåningsarrangementet.

Billede

De vilde frø er blevet blandet med sand, for at
gøre det nemmere at sprede dem på jordstykket.
Foto: Mille Holst


Indsamling af frø

Frøblandingen til Trellemarken består også af frø indsamlet fra de sandede jorder på Knudshoved Odde. Desuden er her frø indsamlet på Møn og Jungshoved, og disse frø er især egnede til næringsrig jord.

På sigt vil kommunen gerne lære sine borgere, hvordan man selv kan indsamle frø fra vilde planter, så der kan komme flere vilde haver i kommunen. udover at man skal vide, hvilke planter, der egner sig til hvilke jordtyper, er der også nogle enkle regler for indsamling af frø.

- Nok må vi høste, men de skal være bæredygtigt. Man må aldrig tage de sidste frø af for eksempel en kodriver, for så selvsår den ikke, forklarer Christina Kaaber-Bühler.

Billede

Den hårde lerjord bliver med river gjort klar
til såning. Foto: Mille Holst


"Kun" 89 konkurrenter

De kommende vilde blomster på Trellemarken har været planlagt længe, men i år skal de også hjælpe kommunen med at vinde konkurrencen som Danmarks vildeste kommune, som miljøministeren har udskrevet.

- Vi har "kun" 89 konkurrenter, fortalte Else-Marie Sørensen, og selvom det nok kan blive svært at blive nummer et, så tror både hun og det øvrige klimaudvalg, at det kan lade sig gøre.

Vordingborg Kommune har nemlig omkring 90 hektar udlagt til vild natur. Langt det meste er på Knudshoved Odde, hvor der i øjeblikket er udlagt 32 hektar til vild natur, men yderligere 50 er på vej. Derudover er der en hektar på Trellemarken og de resterende arealer er fordelt især på Jungshoved og Præstø.

Billede

Efter såning vandede naturvejleder Christina
Kaaber-Bühler jorden med vand fra de
nærliggende vandhuller. Foto: Mille Holst


Vil udvide såning

I Vordingborg Kommunes afdeling Byg Land og Miljø har medarbejderne i nogle år eksperimenteret med at dyrke hjemmehørende planter og indsamle deres frø. Nu overvejer de at udvide det arbejde.

- Lige nu er markedet støvsuget for vilde frø, fortæller Christina Kaaber-Bühler og fortsætter:

- Vi overvejer, om vi skal prøve at tage nogle af de lavtliggende områder der i dag er i kommunen og så bruge dem til at dyrke planter. Men jeg tænker også, det skal være knyttet til undervisning.

Dén idé var politikerne ikke sene til at gribe.

- Den er vi med på i udvalget, sagde Else-Marie Sørensen med det samme, og Susan Thydal supplerede:

- Det er oppe i tiden. Det er nu, vi skal handle.

arrow Det bliver helt vildt på Bosei...
19. maj 2021 kl. 12:45 Opdateret: kl. 14:51
arrow Vild med vilje på skoleskemaet
12. maj 2021 kl. 12:45 Opdateret: kl. 14:40
arrow Vilde private havementorer træder til
09. maj 2021 kl. 13:12 Opdateret: kl. 13:28
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk