28. september 2021
Vagn Boberg Nielsen og Inge Langeskov-Nielsen i magasinet, der snart er fyldt op. De lægger hver omkring 20 timer om ugen i lokalarkivet og betgener sig selv som ildsjæle. Vagn Boberg Nielsen har nedskrevet historier om flere end 130 lokale gårde. Inge Langeskov-Nielsen bliver ofte så grebet, når en sag kommer ind, at hun har svært ved at nå at få den afsluttet, inden næste dukker op. Foto: Nina Lise
gallery icon

Se billedserie

Vagn Boberg Nielsen og Inge Langeskov-Nielsen i magasinet, der snart er fyldt op. De lægger hver omkring 20 timer om ugen i lokalarkivet og betgener sig selv som ildsjæle. Vagn Boberg Nielsen har nedskrevet historier om flere end 130 lokale gårde. Inge Langeskov-Nielsen bliver ofte så grebet, når en sag kommer ind, at hun har svært ved at nå at få den afsluttet, inden næste dukker op. Foto: Nina Lise
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokalarkiv: - Hvad med os?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Lokalarkiv: - Hvad med os?
Vordingborg - 27. februar 2020 kl. 10:06
Af Nina Lise

Vordingborg Kommune vil sælge det gamle rådhus i Langebæk.

Det fik Vagn Boberg Nielsen fra Langebæk Lokalhistoriske Arkiv til at række hånden op på tirsdagens borgermøde om det nye rådhusbyggeri.

- Hvad så med os?, spurgte næstformanden.

- Borgmesteren lovede, at der vil blive taget hånd om os. Men han kom ikke med noget konkret, siger Vagn Boberg Nielsen, der var temmelig kritisk, da han ankom til mødet, og knap så kritisk, da han gik. Men der er ting, der fortsat ikke hænger sammen - også i forhold til arkivet.

Mangler plads

Langebæk Lokalhistoriske Arkiv har til huse i kælderen under det gamle rådhus i Langebæk.

Her mødes 15 frivillige arkivmedarbejdere hver onsdag formiddag, men mange lægger væsentlig flere timer i arkivarbejdet.

Pladsen er trang. Der kommer løbende nyt gammelt ind, så det varer ikke længe, før der ikke længere er plads nok til opmagasineringen.

- Men vi skal ikke beklage os over vores lokaler. Vi er meget glade for at være her. Vi har det godt, og vi har et godt samarbejde med kommunen. Da borgmesteren deltog i vores 40 års jubilæum, gav han udtryk for, at han kunne se, hvor stort et arbejde vi lægger i at bevare lokalhistorien, fortæller arkivleder Inge Langeskov-Nielsen.

Hun lægger dog ikke skjul på de arkivfrivilliges bekymring. De taler om, hvad der skal ske, og de vil gerne være med i processen. At flytte mange hundrede års lokalhistorie er ikke noget, man bare lige gør.

- Foreløbig har vi intet hørt fra kommunen, siger Inge Langeskov-Nielsen.

- Derfor spørger vi også ind til det, fortsætter Vagn Boberg Nielsen.

Savner synlighed

Som formand for Lokalhistoriske Arkiver i Sydøstdanmark kommer Inge Langeskov-Nielsen rundt og ser, hvordan andre arkiver har indrettet sig under mere moderne forhold.

Hun drømmer om minimum 150 kvadratmeter. Tæller man avisrummet med, er det cirka, hvad lokalarkivet har i dag.

- Vi vil gerne op i stueplan. Folk, der er dårligt gående, kan ikke komme herned. Der er en varelift, men den må ikke bruges til personer, siger Inge Langeskov-Nielsen.

Et lille tekøkken ville også være rart. Og lyse lokaler, hvor man kan indrette gode arbejdspladser.

Synlighed mangler arkivet også. Ingen får øje på skiltet ved kældertrappen.

Og så må der gerne være en modtagelse, hvor folk kan komme og aflevere deres ting, samt et stort arkivrum.

- Det kan ikke blive for stort. Vi skulle jo gerne kunne blive ved med at samle på historien, siger Inge Langeskov-Nielsen og kalder kælderen »en smule primitiv«.

Alt står tørt og pænt, men det skyldes luftaffugterne. Dem kommer der en del vand ud af, fastslår Vagn Boberg Nielsen og Inge Langeskov-Nielsen.

- For tre-fire år siden blev vi foreslået den gamle børnehave, men den blev solgt. Hvis jeg kunne ønske frit, skulle det være et hus, hvor alle de forskellige foreninger kunne være. Det mangler vi, siger Inge Langeskov-Nielsen.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk