18. januar 2021
Maria Egerup og Bent Olsen på vej til mindestenen. De var klædt i hør og vandafvisende uld fra inderst til yderst. Bent Olsen anslår, at hans kappe alene vejer omkring fire kilo. Foto: Jens Wollesen
Maria Egerup og Bent Olsen på vej til mindestenen. De var klædt i hør og vandafvisende uld fra inderst til yderst. Bent Olsen anslår, at hans kappe alene vejer omkring fire kilo. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Korsriddere stod vagt for de udsendte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Korsriddere stod vagt for de udsendte
Opdateret 16. juni 2019 kl. 06:58
Vordingborg - 16. juni 2019 kl. 01:59

De estiske hedninge var ikke sjove at blive taget til fange af, hvis man kom som dansk korsridder. Det fortæller Maria Egerup, formand for Middelalderforeningen Antvorskov Kloster og medlem af »Sankt Johannes af Jerusalems Hospitalsorden« eller »Order of Saint John of Jerusalem, Knights Hospitallers«, (OSJ-KH), som ordenens hedder i dag.

arrow Læs også: Video: Fane med split overraskede

Hun skulle lørdag forestille en 14-årig dreng, mens hendes ledsager, Bent Olsen, skulle forestille at være fra »Den Geistlige Ridderlige Malteserorden i Dasia«.

- Ifølge gamle kilder havde esterne en uvane med at sprætte maverne op på deres kristne fanger, binde deres tarme fast til en pæl og piske dem, til de begyndte at løbe rundt om pælen, så de på den måde løb tarmene ud, fortæller Maria Egerup, mens Jes Hansen fra Vordingborg Marineforening tilføjer, at korsridderne ifølge tidlige kilder var meget påvirkede, indesluttede og til tider voldelige, når de kom hjem. Dengang vidste man ikke, at det hed PTSD. I dag kommer der stadig soldater hjem med dybe ar på sjælen.

- Dengang gjorde man en barmhjertighedsgerning ved at tage på korstog. I hvert fald ifølge middelalderlogik. Man mente, at jo kortere tid en synder levede - jo kortere tid skulle han være i skærsilden, siger Maria Egerup.

Det var Jes Hansen, der lørdag havde taget initiativ til, at ordensbrødre i historiske og nutidige dragter skulle stå æresvagt ved mindestenen på Slotstorvet. De fik hjælp til højtideligholdelsen af borgmester Mikael Smed (S), der på vegne af soldaterforeningerne i Vordingborg skulle en krans for danske udsendte efter 1947.

arrow Farvel på estisk manér
16. juni 2019 kl. 00:50 Opdateret: kl. 21:26
arrow Video: Frederik i topform indgraverede sine initialer
16. juni 2019 kl. 00:46 Opdateret: kl. 07:12
arrow Borgmester kunne ånde lettet op
16. juni 2019 kl. 00:31 Opdateret: kl. 21:27
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk