8. april 2020
Susanne Rosenild i spidsen for hjerteholdet, der genfinder formen og troen på egne evner i naturen. Billedet er fra oktober 2018. Privatfoto
Susanne Rosenild i spidsen for hjerteholdet, der genfinder formen og troen på egne evner i naturen. Billedet er fra oktober 2018. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommuner skal lære af Vordingborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommuner skal lære af Vordingborg
Vordingborg - 23. januar 2020 kl. 05:30
Af Claus Vilhelmsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vordingborg er en af 10 foregangskommuner, der skal lære andre kommuner, hvordan man får patienter til at bruge naturen.

Det sker bl.a. ved en konference i Nyborg torsdag, hvor medarbejdere fra de 10 kommuner udsætter deltagere fra de andre kommuner for forskellige sundhedstiltag.

Fra Vordingborg Kommune deltager naturvejleder Susanne Rosenild, der har oprettet en workshop på stedet.

- De vil blive udsat for sanselige oplevelser ved et bål og en oplevelse med høj puls, hvor vi løber, fortæller Susanne Rosenild.

Deltagerne er praktikere fra hele landet.

Kronikere

- Vi har gode erfaringer med rehabilitering af kronikere. Vi kalder det patientkurser, og de er for eksempel for folk med hjertesygdomme, diabetikere, kræft, lungesygdomme og rygsmerter.

- De får undervisning i deres sygdom, og de får fysisk træning bl.a. ved at gå eller cykle i naturen. Det kan være en cykeltur på Bakkebøllestien, og der kan godt være 15 på et hold, forklarer naturvejlederen.

Folk får lyst til at bevæge sig igen, og det er den største succes. Selv efter kurserne er slut, bliver nogle af dem ved med at gå ture sammen. Under kurset bliver de også introduceret til kommunens foreninger og får en del sluset videre, så de fortsat holder sig i gang.

Samarbejde

De 10 kommuner, der er foran de andre, har været i gang med udviklingen af sunde tiltag i tre år. Projektet er sket i samarbejde med Friluftsrådet.

Projektet blev i Vordingborg vedtaget af Sundheds- og psykiatriudvalget. Dengang sagde udvalgets formand Kim Petersen (V):

- Vi bliver klogere på, hvor vores arbejde har størst effekt, så vi fremadrettet kan tilpasse og forfine tilbuddene. Det betyder også, at vi med resultaterne i ryggen, forhåbentligt kan tilbyde et dokumenteret supplement til klinisk behandling. Både i hverdagslivet og i de kommunale sundhedstilbud.«

Evaluering

Det treårige projekt er blevet evalueret af Syddansk Universitet.

- Natur og friluftsliv kan noget ganske specielt, når det kommer til sundheden. I naturen er der plads til både højintense aktiviteter og til at få fuldstændig ro på. Der er højt til loftet i naturen, der er plads til, at man kan have en dårlig dag, og der er mulighed for at have både svære og lette samtaler - især omkring bålet. Samtidig bliver der skabt et helt specielt fællesskab blandt deltagerne på forløbene i naturen, som gør det lettere at fastholde de nye sundere vaner efter forløbet er slut, siger Friluftsrådets direktør forklarer Jan Ejlsted.

Indsatserne fra Vordingborg Kommune bliver også fremhævet i et nyt inspirationskatalog, som udkommer på konferencen - og som efterfølgende bliver udsendt til alle landets kommuner, så endnu flere kan følge i Vordingborgs fodspor.

Foruden Vordingborg er også Fredensborg, Hjørring, København, Nordfyn, Svendborg, Thisted, Tønder, Vejle og Vesthimmerland fokuskommuner.

I alt 27 forskellige forløb er blevet udviklet, afprøvet og evalueret til fire forskellige målgrupper i 10 kommuner i projekt Sund i Naturen.

Det er ensomme ældre, børn med særlige behov (såsom overvægt, sociale eller psykiske udfordringer), voksne med kroniske sygdomme og voksne med stress, angst og depression.

En anden vigtig del af projektet er at bygge bro mellem kommunens tilbud til borgerne og de tilbud og aktiviteter i naturen, som de lokale foreninger har til borgerne, når kommunens forløb slutter. Målet er at fastholde borgerne i deres nye, aktive vaner - i naturen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk